Реклама / Ads
12| 2141 |01.10.2024 НОВИНИ

Радев иска Израел да се въздържи сухопътната операция в Ливан

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
"Време е спиралата от насилие и страдание в Близкия изток да спре. Това изисква не само усилия от въвлечените страни, но и последователност от международната общност". Това заяви президентът Румен Радев в коментар на случващото се в Ливан. 
 

"Виждаме, че ескалацията на конфликта има потенциал да застраши мира в целия регион. Затова вчера видяхте призивите на генералния секретар на ООН, на президента на САЩ, на дипломат номер едно на Европейския съюз за въздържане от сухопътна операция в Ливан. Това означава едно повишаване на риска. Започнаха удари и в Сирия“, каза още президентът. 







„Искам да поздравя екипажа на правителствения самолет, службите за сигурност, министерства на отбраната и на транспорта, които работят усилено, за да се осигури безопасен коридор за извеждане на нашите сънародници“, допълни Радев.  

 

Той подчерта, че властите у нас ежедневно следят обстановката в Близкия изток и правят оценки на риска от повишаване на миграционния натиск към България. 

 

Първите български граждани, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха снощи с полет от Бейрут, извършен с правителствения самолет „Еърбъс“ от екип на Държавния авиационен оператор. Те бяха посрещнати на правителствения терминал на летище София от служебния премиер Димитър Главчев, министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. С полета бяха евакуирани 89 наши сънародници.

 

България е силно притеснена от влошаващата се ситуация в Близкия изток, каза постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров на извънредното видеоконферентно заседание на Съвет "Външни работи". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2163 |01.10.2024 "Стават бъдещето на България, на света, но не на Украйна". До 80% от учениците в българската гимназия в Болград следват у нас . 1| 2137 |01.10.2024 50 000 лв. гаранция освободи директора на филхармонията в Разград . 1| 2467 |01.10.2024 Всички обвинени за взрива пред "Евророма" в Сандански оправдани . 7| 2138 |01.10.2024 Русия удари пазара в Херсон. Загинали са най-малко три жени и четирима мъже, има много ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads