Реклама / Ads
1| 4234 |12.05.2019 НОВИНИ

Радев към Пендаровски: Очаквам комисията за историческите спорове да е по-дейна

.
Радев с Пендаровски
На среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски президентът Румен Радев е изразил очакване двустранната комисия за изясняване на историческите спорове да бъде по-дейна. Ако работата на комисията продължава с това темпо, Северна Македония може да бъде приета в Европейския съюз преди всички двустранни спорове да бъдат изяснени, посочи Радев.
 

"Очаквам друга динамика в работата на така наречената мултидисциплинарна експертна комисия, която изостава в своята работа. Всички тези неща, които трябва да се случат по този договор, трябва да залегнат и в учебниците и в издателствата и в медиите в Македония, защото, ако продължаваме така, ще се окаже, че един ден Македония отдавна вече ще е формален член на ЕС, а ще има останали спорни въпроси, които оттук- нататък могат да създават проблеми, което не е в духа на две държави членки на ЕС".

 

Европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония са от изключителна важност за България и трябва да подкрепяме усилията на Скопие за покриване на критериите за членство, подчерта Радев:

"Ние сме си най-близки на Балканите. Хората от двете страни на границата споделят обща история, култура, религия и език", цитира БНР.

 

По думите му, България трябва да подкрепя усилията на Скопие за влизане в ЕС като същевременно отстоява националните си интереси в диалога със Северна Македония:

"Трябва да подхождаме към Македония на основата на европейските ценности за добросъседство и да прилагаме европейските принципи и критерии, когато отстояваме нашия национален интерес".

 

Радев призова клаузите на Договора за добросъседство между София и Скопие да бъдат условие в преговорите на Брюксел за членство на Северна Македония в ЕС.

 

Преди разговора със Стево Пендаровски, президентът Радев разговаря и с председателя на македонския парламент Талат Джафери. Пендаревски е приел поканата на Румен Радев да посети България.

 

По-рано днес Стево Пендаровски положи клетва като президент на Република Северна Македония. Това стана на официална церемония в парламента. Румен Радев беше единственият държавен глава на страна от Европейския съюз, който присъства на церемонията. На клетвата присъстваха още президентите на Сърбия Александър Вучич, на Албания Илир Мета и на Косово Хашим Тачи, както и външните министри на Гърция и Черна Гора и делегации от Турция, Полша и Словения.

Стево Пендаровски обеща да бъде президент на всички граждани - и на тези, които са го подкрепили, и на тези, подкрепили опонентите му.

 

Той обяви, че първата му задача е да подаде ръка за съвместна работа с опозицията: 

"Чувствам, че моята първа задача, като президент, предложен от политическото мнозинство, е да защитавам статуса и правата на политическото малцинство. Защото демокрацията устоява само когато различните малцинства в обществото са защитени от евентуалното своеволие на мнозинството, а затова най-често законите не са достатъчни. Политическите разлики между хората и партиите ще продължат, защото са естествени и нужни, но енергията и потенциалът на обществото могат да бъдат обединени".

 

Сред основните приоритети, около които трябва да се случва това обединение, Пандаровски очерта членството на страната в ЕС и в НАТО, както и етническия баланс между отделните общности.

 

Пендаровски посочи два основни приоритета за Северна Македония - по-високите нива на икономическото развитие и нулева толерантност към престъпността и корупцията. Постави и акцент върху регионалното сътрудничество със съседните държави.

 

Новият президент на Република Северна Македония говори и за отношенията със съседните държави, като договорите с България и Гърция той посочи като позитивен пример за политическа смелост. В речта си Пендаровски заяви, че е време да се заличат раните от близкото минало.

 

Стево Пендаровски е първият държавен глава, избран след промяната на името на страната, и поема поста от Георге Иванов, който беше президент два последователни мандата.

 

Преди седмица Пендаровски, подкрепян от широка коалиция с участието на управляващия Социалдемократически съюз, спечели втория тур на президентските избори срещу Гордана Силяновска – кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

 

Защитник на споразумението с Гърция за промяна на името на Македония, политик с прозападни виждания, за когото членството в НАТО и ЕС е ключова цел, доскоро национален координатор по подготовката на Скопие за членство в Алианса, Стево Пендаровски става петият президент на страната след обявяването на независимостта ѝ. Той обаче ще е първият държавен глава на Република Северна Македония след промяната на името ѝ. Пендаровски поема поста с обещанието да е президент на всички граждани на Северна Македония: "Моята мисия е да обединявам всички заедно да вървим напред. Ще бъда фактор на стабилност, а не фактор на кризи".

 

Освен билет за европейско бъдеще, изборът на Пендаровски е край на тъмното минало на страната, смята премиерът Зоран Заев: "Никой повече не може да застане на пътя на прогреса. Нашето място е в НАТО и в ЕС. Точка".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6941 |12.05.2019 Плевнелиев атакува Румен Радев за немския автомобилен завод у нас . 0| 4061 |10.05.2019 Президентът Радев се среща с ръководството на ЦИК . 11| 5090 |09.05.2019 Борисов: Колкото Плевнелиев беше еднакво отдалечен от партиите, толкова и Радев . 2| 5783 |09.05.2019 Адвокат срещу Местан: Очаквам да му бъде повдигнато по-тежко обвинение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads