Реклама / Ads
3| 3799 |01.09.2021 НОВИНИ

Радев: Натискът на Скопие ще продължи да се засилва

.
Румен Радев
Натискът на Република Северна Македония върху България ще продължи да се засилва през следващите месеци. Партиите, от които зависи съставянето на редовно правителство и парламент, трябва да имат това предвид, така че да излъчат кабинет и НС, които да защитят националната ни позиция пред европейските партньори.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия държавния глава Румен Радев. 

Президентът  е в Словения за Бледския стратегически форум.

 

Продължава да тлее напрежението между България и Република Северна Македония заради решението на София да блокира преговорната рамка за присъединяването на Скопие към Европейския съюз. Изглаждането на различията продължава. 

 

Македонският премиер Зоран Заев по-рано днес изрази надежда, че София скоро ще успее да излъчи стабилно управление, за да могат разговорите, от които зависи евроинтеграцията на западната ни съседка, да продължат. Българската позиция обаче не бе обяснена добре на европейските партньори и страната ни изпадна в известна изолация.

 

“Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана”, коментира Радев.

 

По думите му, гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които Скопие няма да преговаря със София.


Президентът отново повтори, че основен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани. Именно това е и един от приоритетите на блока. По думите на Радев България е най-заинтересована от това, РСМ да стане член на ЕС, но при изпълнение на поетите ангажименти.

“Очакваме защита на правата на хората с българско самосъзнание в Скопие, премахване на повратната представа за България в учебниците, паметниците и медиите там и спиране на езика на омразата”, допълни още Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3956 |29.08.2021 Борисов пак захапа Радев: Няма да има правителство, докато не бъде преизбран . 65| 14419 |18.08.2021 Радев: Коя е вашата родина, г-н Карадайъ? Карадайъ: Лицемерието е най-често използваният инструмент . 11| 3807 |18.08.2021 Радев: Правителството, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията . 1| 3171 |17.08.2021 Нинова след срещата с Радев: Ще започнем разговорите с партиите там, където спряха при първия мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads