Реклама / Ads
30| 2476 |01.08.2023 НОВИНИ

Радев наложи вето върху измененията на Закона за съдебната власт

.
Държавният глава Румен Радев Източник: БГНЕС
Държавният глава Румен Радев подписа указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Това съобщиха от пресслужбата на президенството.

Радев акцентира в мотивите си върху това, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността. Според него внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес.

 

Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

 

Президентът набляга на обстоятелството, че първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. Това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния й Годишен доклад относно върховенството на закона.

 

С връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, съобщават още от президентството.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 3679 |31.07.2023 Президентът Радев обвърза нелепо насилието с антируските настроения. Удари Борисов . 13| 2499 |30.07.2023 Борисов от Каспичан: Радев да не е вечен? Хареса му две години да управлява еднолично . 2| 2381 |30.07.2023 Осмо и дванадесето място за грациите ни на Световните университетски игри в Чънду . 0| 2547 |30.07.2023 Ясен е съставът на младите ни националите по волейбол за жени на световното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads