Реклама / Ads
44| 6852 |23.07.2024 НОВИНИ

За Радев - Ненчев не притежава качествата за посланик в Киев. "Странна оценка от Радев, който не притежава качествата за президент"

.
Бившият министър на отбраната Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството на България в Украйна. Това решение е взело правителството, за да сложи край на продължилия повече от година блокаж на Министерския съвет и президента за изпращане на първи дипломат там. 
 

Посолството ни остана без посланик през април 2023 г., когато Костадин Коджабашев беше отзован заради войната и така не се върна на поста си. Вместо това стана служебен зам. външен министър през август 2022 г. През това време той формално изпълняваше поста на посланик, а през април 2023 г., когато мандатът му изтече, бе изпратен да оглави мисията ни във Ватикана. 





Държавният глава Румен Радев излезе с официална позиция по повод това решение. „Съгласно Конституцията назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет. По време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост“, обяснява президентът.

 

Според него вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи е решило да назначи Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната. „Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии“, смята Радев.

 

Той призовава Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. И очаква Министерският съвет да му предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза.





Междувременно Атлантическият съвет на България излезе с позиция по случая:

 

"Странна оценка от страна на Румен Радев, който определено не притежава необходимите качества да бъде президент.


Остават му още две години и половина мандат, през които Радев ще продължава да вреди на евроатлантическия избор на държавата ни. Правителството е направило правилния избор.


Пожелаваме на Николай Ненчев успех като ръководител на българското посолство в Киев!".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2063 |23.07.2024 МВР кара нови фургони във Воден, след като предложи на хората подслон със счупени мивки и тоалетни . 6| 2143 |23.07.2024 Oпасност от мълнии - как да се пазим? . 2| 2179 |23.07.2024 След удар от мълния: Загиналите баща и дете са били опитни в планината, но не са имали шанс . 30| 4050 |23.07.2024 "Тъй ми се иска да взема всички отровени от пропаганда хора, да ги закарам на фронта и да видят какво означава “руски мир”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads