Реклама / Ads
4| 2404 |10.03.2024 НОВИНИ

Радев: Обществото ни никога не е допуснало разрушителни прояви на антисемитизъм, каквито видяхме в други части на Европа

.
Държавният глава Румен Радев Източник: БГНЕС
Нашето общество никога не е изпитвало и не е допуснало разрушителни прояви на антисемитизъм, каквито видяхме в други части на Европа. Това каза днес в село Горско Сливово, община Летница, държавният глава Румен Радев, който участва в церемония по откриване на преименувана улица в селото на световноизвестния израелски писател, историк и общественик професор Михаел Бар-Зоар.
 

"Днес сме се събрали на една знакова дата в нашата история – 81 години от героичния акт на целия български народ, на българските институции, на българската православна църква, на професионални и творчески обединения, на университетски и научни среди, на многобройни обикновени български граждани, обединени от силната воля да спрат безумието на една от най-мрачните епохи в човешката история, обзета от човеконенавистната хитлеристка идеология за унищожение на еврейския народ", отбеляза президентът.





По думите му днес "трудно можем да си представим каква невероятна духовна сила, смелост и решителност е трябвало, за да се изправят срещу смазващата машина на Вермахта, прегазила цяла Европа. Нашите предци го направиха, водени от вярата в хуманизма, в толерантността и в доброто".

 

Относно проф. Михаел Бар-Зоар държавният глава бе категоричен, че освен израелски писател, историк и общественик, той е българин по дух.





"Той съхрани дълбоко в сърцето си непокътнат своя български дух и остава неразривно свързан с паметната дата 10 март 1943 г. Той бе човекът, който оповести и запозна света с историческата истина на героичния акт на спасяването на българските евреи през 1943 г. Той е човекът, който продължава на всички международни форуми и дискусии да отстоява тази истина", посочи още Радев.

 

"Корените на делото на проф. Михаел Бар-Зоар са същите тези корени, които стоят и в основата на този исторически невероятен акт на спасяването на българските евреи – това е именно онази историческа спойка между българската еврейска общност и нашия народ, пълноценната интеграция на българските евреи в нашето общество, което никога не е изпитвало и не е допуснало разрушители прояви на антисемитизъм, каквито видяхме в други части на Европа. И само общество с дълбоки толерантни и хуманни ценности може да извърши такова дело", смята президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2716 |10.03.2024 Латвийският президент отговори на изказването на Папата за Украйна: Не може да капитулираме пред злото! . 2| 5879 |10.03.2024 Радан Кънев: Избори 2 в 1 означава, че докато ЕС си подрежда приоритетите, ние напълно ще отсъстваме . 10| 17943 |10.03.2024 Украинските въоръжени сили съобщиха за ожесточени сражения в източната Донецка област . 0| 2296 |10.03.2024 Русе отбеляза 81-годишината от спасяването на българските евреи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads