Реклама / Ads
1| 5014 |24.01.2018 НОВИНИ

Радев: Парламентът се е превърнал в нотариат, парламентарната република атрофира

.
Румен Радев
Изминаха 12 много напрегнати и динамични месеца. Ще си позволя да прочета отчета за тази една година, за да избегна риска да пропусна нещо. Това заяви на специална пресконференция държавният глава Румен Радев, на която отчете дейността си през първата година в президентството.
 
"Мандатът започна с формирането на служебно правителство. Кабинетът на проф. Огнян Герджиков изпълни перфектно своите задължения. За тази една година обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложиха вето. Наложих тези вета, за да защитя интересите на гражданите. При Закона за концесиите и Закона за бюджета на НЗОК успях да направя това.

Президентът има значителни права във външната политика. Българската външана политика трябва да се формира у нас и да се реализира в чужбина. Винаги съм смятал така. За тази една година проведох 22 срещи извън България. На тях защитих кохезионната политика на ЕС, противопоставих се на чуждата намеса в изборния процес на държавите от ЕС, защитих правото на България да бъде член на Шенген и еврозоната, спомогнах при преговорите с Азербайджан за газифицирането на България. Срещнах се с почти всички държавни глави в Европа.

Поставих началото на подобряване на отношенията с Русия. Тази година се навършват 140-години от Освобождението и мисля, че е крайно време отношенията ни с Москва да излязат от точката на замръзване", разкри Радев.

"Особена важна част от пътуванията ми в чужбина са срещите с българите зад граница. Институцията защитава техните интереси. Искам специално да подчертая ролята на г-жа Йотова в тази сфера. Като върховен главнокомандващ защитих интересите на Българската армия. Проведох КСНС по тази тема. В парламента бе сформирана тенденцизно комисия, която блокира закупуването на нов изтребител за ВВС. Това доведе до още по-тежка ситуация - нито нова техника, нито ремонтирана стара. Проблемите на личния състав също си остават. Не успях да убедя управляващите да увеличат средствата за национална защита по плана до 2024 година, като те трябва да възлизат на 2% от БВП. Устоявах суверенитета и националната сигурност на България, но за съжаление сектор "Сигурност" е в критична ситуация", добави президентът.

"Антикорупционният закон е неефективен. Това е причината да наложа вето. Корупцията е огромен проблем. Управляващите изпълниха задълженията си към ЕК, но не и към българските граждани. Ясно е, че борбата с корупцията ще се води отново от обществото и медиите. Макроикономическата рамка е добра, но не така седят нещата при микроикономическата. Липсват преки чуждестранни инвестиции и не мога да разбера теорията за стабилност повтаряща се от управляващите. Корупцията е причината хората да се бедни и аз не виждам стремеж от управляващите да водят борба с корупцията. Парламентът се е превърнал в орган, който само официализира решенията на Министерски съвет, а всички знаем, че България е парламентарна република. Парламентарната република атрофира", обяви Радев.

"В следващата една година ще защитавам прозрачността при взимането на решения. Ще защитавам демократичните права на българските граждани. Ще настоявам за продължаване на реформи в ключови сектори. Във външнополитически план ще продължа в същата насока. България е Председател на Съвета на ЕС. Трябва да има приемственост и за това в началото на май ще организирам в Русе среща с президентите на Естония и Австрия. В сферата на сигурността ще продължа да настоявам средствата за отбарана да станат 2% от БВП до 2024 година. Ще продължа да настоявам за приемането на бюджети, които да защитават интересите на българската култура, здравеопазване, образование и граждани. Искам да благодаря на моя екип, който работи неуморно. За тази една година доказхме, че президент и вицепрезидент могат да си вършат работата", завърши Радев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4178 |18.01.2018 Парламентът ратифицира договора за добросъседство с Македония . 0| 3951 |18.01.2018 Парламентът ще ратифицира Договора за добросъседство с Македония . 10| 4389 |17.01.2018 Парламентът обсъжда третия пол . 1| 3458 |12.01.2018 Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads