Реклама / Ads
7| 2551 |07.11.2022 НОВИНИ

Радев призова за добре обмислен, социално справедлив преход за климатична неутралност

.
По време на срещата Източник: Президентство
Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен, социално и икономически справедлив, така че да увеличава благосъстоянието на хората, а не да го намалява.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след официалната церемония по откриване на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители при участието си в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Срещата е в Египет.

 

Българският държавен глава изтъкна, че климатичните промени са факт. „Ежегодно загиват хиляди хора от природни катаклизми, а цели държави са обречени на глад и бедствия”, изтъкна  Румен Радев.  

 

Консултативният съвет за Европейската зелена сделка възобнови работата си

По думите му усложнената геополитическа обстановка налага гъвкави подходи и рационално мислене за решаване на проблемите. Припомняме, от българските синдикати и българския бизнес искат дерогация на затварянето на българските тецове.

 

Българският държавен глава отбеляза, че изключително важна тема на COP27 е именно разпределението на ресурси за дейности, смекчаващи климатичните изменения.

„Очаквам да постигнем обединяване на усилията за създаване на фондове за инвестиции в нови технологии, за да решим проблемите с ограничените финанси в световен мащаб“, заяви Румен Радев.

 

Той изтъкна сложната ситуация, свързана с войната в Украйна, енергийната, икономическата криза, високата инфлация. В настоящата геополитическа обстановка редица държави разчитат на изкопаеми горива, а голяма част от инвестициите са насочени за укрепване на сигурността на страните. Това означава, че са необходими нови, още по-авангардни технологии, така че да можем да решаваме климатичните проблеми със средствата, с които разполагаме, допълни президентът.

„България е много активна особено в нашия регион по отношение на гъвкави подходи за производство на електрическа енергия, за съхраняването й и за пренос на енергоресурси“, отбеляза Румен Радев.

 

Той допълни, че страната ни има потенциала да произвежда енергията на бъдещето – зелен водород, и да се превърне в регионален лидер със съвременни и екологични системи, базирани на природни ресурси, за съхраняване на енергия. „Имаме ресурси за целта, необходими са инвестиции не само от българска страна, но заедно с нашите партньори да обединим усилията си за взаимноизгодни проекти“, заяви Румен Радев.

По думите му България си е върнала влиянието в региона с пускането в търговска експлоатация на газовата връзка Гърция-България, но има и трябва да използва потенциала си не само да пренася енергийни източници.

 

В рамките на международния форум българският държавен глава има участия в двустранни срещи и дискусии на високо равнище. Сред членовете на ръководената от президента делегация са министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на енергетиката Росен Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2461 |07.11.2022 Атанас Пеканов: Горд съм, че първото плащане по ПВУ е одобрено в рамките на служебния кабинет . 3| 2556 |07.11.2022 Румен Радев: Кирилицата е най-ценния наш дар към човешката цивилизация . 0| 2498 |07.11.2022 Радев пристигна на конференцията за климата на ООН в Египет . 1| 2634 |06.11.2022 Радев: Членството в ОИСР е стратегически приоритет за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads