Реклама / Ads
3| 2989 |17.06.2021 НОВИНИ

Радев призова РСМ за прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Република Северна Македония е най-важната близка приятелска страна за нас, затова се нуждаем от регулярни контакти, диалог и сътрудничество. За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това се отрази и на вашата перспектива за присъединяване към ЕС. Договорът за сътрудничество от 2017 г. нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи решения и действия.
 

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с македонския премиер Зоран Заев.

 

„Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще. За нас е много важно да имаме диалог и аз ви приветствам за това, че сте тук за открит, конструктивен диалог“, добави българският държавен глава.

 

„Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати, които да доведат до започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС и нашите млади хора да градят заедно своето бъдеще“, каза още той.

 

Президентът обясни още, че България ще дари 50 000 ваксини на югозападната ни съседка. Обмислят и още една инициатива - млади хора от западната ни съседка да дойдат на почивка у нас.

 

Радев благодари на колегата си от Република Северна Македония Стево Пендаровски.

 

„Съвместната ни визита в Рим демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към всички наши граждани за сътрудничество, приятелство и разбирателство. И аз съм обнадежден, че този дух го виждам и на ниво правителство“, обясни Румен Радев.

 

От своя страна македонският премиер Зоран Заев заяви, че съвместното посещение на президентите на България и РСМ в Рим е дало послание към младите, че трябва да продължат заедно да работят, да поддържат приятелството между двата народа. Той бе категоричен, че двете страни сами трябва да разрешат проблемите си.

 

„Имаме приятели навсякъде по света, които могат да помогнат, но решението е да си помогнем сами. Убеден съм, че ще имаме успех. Вече е изпратено посланието да бъдем приятели, да сме близки, да не се мразим. Добрите отношения ще донесат добро и за двата народа“, смята Заев, който благодари за инициативата за доставка на ваксини на РСМ и за предложението младежи от страната му да почиват в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 4089 |17.06.2021 Борисов към Заев: Нищо няма да излезе от днешната ви среща с Радев . 3| 3421 |17.06.2021 Европейския комисар по здравеопазване ще се срещне с президента Радев и здравния министър . 8| 3747 |15.06.2021 Байдън и Радев са се срещнали за кратко в Брюксел . 4| 3156 |15.06.2021 Бербатов пише до президента Радев за връщането на Михайлов начело на БФС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads