Реклама / Ads
0| 3298 |23.05.2022 НОВИНИ

Радев за призива за КСНС за РСМ: Първо, искам да чуя премиера

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само има, но той е и силно изразен и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция, то трябва ясно да се каже какви са причините за това - има ли прогрес от страна на Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори. По тези въпроси трябва да чуя министър-председателя.
 

С тези думи президентът Румен Радев коментира призивът на премиера Кирил Петков да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за отношенията с Република Северна Македония.

 

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, на последния Консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ. Колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме принципите на Съюза, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо РСМ“, поясни Радев.

 

„България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението и се надявам този баланс да бъде възобновен. Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България – да отстоявам нашата история и култура, правата на македонските българи, да отстояваме ценностите на ЕС и да продължим да работим, така че братята ни в Република Северна Македония да получат гаранции за устойчив и необратим процес на интеграция и по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС“, добави президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3281 |22.05.2022 Плевнелиев: Министър-председателят не може да диктува на президента кога и как да свиква КСНС . 0| 3455 |21.05.2022 Йотова: Петков да даде други аргументи за нов КСНС, освен външен натиск . 0| 3135 |20.05.2022 Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите България и Северна Македония . 0| 6724 |20.05.2022 Българският политически пейзаж. Има ли разрив между Радев и Янев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads