Реклама / Ads
43| 2944 |04.08.2023 НОВИНИ

Радев сезира КС заради спирането на концесията на “Росенец”

.
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на управляващите да прекратят концесията на “Росенец”. Според него това е пример за безотговорно отношение към държавата и гражданите.
 

"Решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията. Цената за прибързаните и необмислени решения се плаща винаги от джобовете на принудените да понасят последствията им", заяви Радев.

 

Припомняме, че решението за прекратяването на концесията бе взето след мощен скандал в Народното събрание. Предложението беше направено от лидерите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Промените бяха приети на второ четене със 144 "за",  52 "против" и нито един с  "въздържал се".

 

Срещу гласуването на второ четене в рамките на същото заседание застанаха "Възраждане" и БСП, които обвиниха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в погазване на парламентарната демокрация.

 

Предложението за прекратяването на концесията дойде внезапно от ПП-ДБ и стана повод за напрежение между партньорите от ГЕРБ, които заявиха, че Кирил Петков си е приписал решението. Целта му бе да се прекрати договора за концесията на “Росенец” с “Лукойл”, за да спрат паричния поток към Русия и финансирането на войната в Украйна. ПП-ДБ обвиниха президента Румен Радев, че неговият служебен кабинет е удължил концесията с 24 години без аргументи.


Държавният глава отрече и заяви, че концесията е за срок от 35 години, а договорът е сключен още по времето на първия кабинет на Бойко Борисов и удължаване няма - 24 години е оставащият период. Радев прозря корпоративни интереси зад идеята. 

 

“Начинът на скорострелното приемане на законови изменения, с които се прекратява концесията на пристанищния терминал "Росенец“, не само противоречи на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова държава, но е и пример за безотговорно отношение към държавата и гражданите. При възприемането на този радикален подход не са съобразени нито интересите на потребителите и рисковете за повишаване на цените на горива и стоки, нито потенциалните заплахи за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито възможните съдебни искове срещу България”, смята държавният глава. 

 

"Конституционните пороци на този закон и сериозните рискове, пред които той изправя българските граждани, са достатъчни основания за президента Радев да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на законовите изменения", пишат от прессекратарята на президента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3224 |04.08.2023 Росен Христов ще съди Денков заради обвиненията за “Боташ” . 2| 2650 |03.08.2023 Ветото на Радев върху промените в ЗСВ не мина през правна комисия . 4| 2791 |03.08.2023 Служителите от “Автомобилна администрация” протестират заради ниски заплати . 15| 3826 |03.08.2023 Денков: Гасим пожари от първия ден заради служебния кабинет на Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads