Реклама / Ads
3| 2302 |11.09.2024 НОВИНИ

Парламентът удължава със 180 дни преговорите за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

.
Източник: БГНЕС
Народното събрание реши да удължи със 180 дни преговорите между българския енергиен министър и украинския му колега за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене".
 

Сред мотивите на вносителите от ГЕРБ-СДС и ДПС е отбелязано, че удължаването се налага, за да може да се актуализира изготвената през м.г. пазарна оценка  и получаване на необходимите одобрения от "Енергоатом".

 

След като не успяха да предотвратят включването в дневния ред на точката, от БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" и част от нечленуващите в парламентарни групи народни представители, реагираха остро срещу предложението за предоставяне на Украйна на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене".





Според тях се поставя под риск енергийната сигурност на страната, защото един от парогенераторите може да се използва за АЕЦ "Козлодуй".

 

Цената, на която ще бъде продадено оборудването, е неизгодна за България. Стигна се и до намеци за корупционни схеми и за прикриване чрез подобна продажба на "Едни изчезнали 300 милиона от "Белене"".

 

По време на продължилият повече от час и половина дебат нито един от вносителите от ГЕРБ-СДС и ДПС, не направи изказване в подкрепа на предложението си, а самото решение беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и петима от независимите депутати.

 

Веднага след гласуването от БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 15 минути.





Преди това бяха приети окончателно промените в закона за адвокатурата. С тях се премахва задължителния минимален размер на адвокатските възнаграждения. Премахва се и забраната за реклама на адвокатски услуги. Изненадващо, от дневния ред отпадна спорния проект за промени в закона за опазване на околната среда. С тях се предлагаше отпадане на втората инстанция за обжалване на инвестиционни проекти, свързани с обекти от национално значение и стратегическа важност.

 

Гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" не достигнаха, за да остане тази точка в работната програма на депутатите. Поради ангажименти на четирима служебни министри, в дневния ред не беше включено и изслушване относно затрудненията при преминаване на границата ни с Турция, Гърция и Румъния.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2172 |11.09.2024 БАБХ започва ударни проверки в училищните столове и бюфети от първия учебен ден . 5| 2212 |11.09.2024 Тейлър Суифт след лъжлива информация, че подкрепя Тръмп: Изборът е изцяло ваш. Аз ще дам вота си за Камала Харис . 0| 2174 |11.09.2024 Електрохолд закри Стажантска програма 2024 с изрисуване на трафопост в центъра на Перник Над 50 студенти се включиха в програмата . 4| 2939 |11.09.2024 Кризата с Фолксваген: Мрачни облаци над Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads