Реклама / Ads
9| 2720 |05.07.2023 НОВИНИ

Ивайло Мирчев: Кабинетът “Донев” стартира преговорите за оборудването за АЕЦ “Белене” с Украйна

.
Над 6 месеца текат разговори за продажба на оборудването за АЕЦ “Белене“ на Украйна, започнаха още по времето на служебното правителство. Това е един дълъг процес, който служебното правителство не доведе до край. Ние искаме да го катализираме.
 

Това заяви депутатът Ивайло Мирчев от “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”. 

 

 

Вчера стана ясно, че има проект на решение, с което се предлага оборудването за АЕЦ “Белене” да бъде продадено на Украйна. Ако парламентът приеме документа, министърът на енергетиката Румен Радев ще бъде задължен в срок до 30 дни да проведе преговори с украинския си колега за продажба.

 

В действителност обаче за тези намерения се разбра още преди месеци. На среща между енергийните министри на двете държави още през февруари е обсъдена идеята за използването на руското оборудване за АЕЦ “Белене” в Украйна.Тогава реакции нямаше.

 

Цената не трябва да бъде по-ниска от платената от НЕК - 1 милиарда и 200 милиона лева.

Против продажбата се обявиха от БСП и от “Възраждане”. Темата предизвика скандал по време на днешното заседание на парламента. От "Възраждане" възнегодуваха, че още за днес (5 юли) е свикано заседание на енергийната комисия, която да обсъди евентуалната продажба.

 

От БСП също се усъмниха в бързането и определиха като “подигравка” продажбата на руско оборудване на Украйна. 

 

Ивайло Мирчев заяви, че днес Министерският съвет е подписал меморандум за разбирателство с Украйна. Депутатът от ПП-ДБ е категоричен, че цялото оборудване, което до момента е доставено за АЕЦ “Белене“, струва над 1 млрд. лв.


“В определена степен то не струва вече много – Русия е под санкции, няма кой да работи с руски ядрени технологии. Интересното е, че в Украйна има една почти завършена, на която им трябва горе-долу нашият пакет ядрено оборудване, за да може да започне работа. Те нямат нужда от Русия под никаква форма – имат нужното гориво и нужните специалисти“, обясни Мирчев.

 

На въпроса как Украйна ще плати тази сума той обяви, че за последните 18 месеца страната е платила над 5 млрд. лв. на България за боеприпаси.


“Ако не го направим това, ние ще си останем с това желязо, което не може да бъде използвано никъде“, коментира още депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2736 |29.06.2023 Ивайло Калфин: Най-добре е постът гуверньор на БНБ да не бъде политически . 13| 3224 |26.06.2023 Ивайло Мирчев: "Истината" на Костя Копейкин е "истината" на Кремъл . 14| 2761 |23.06.2023 Ивайло Мирчев (ПП-ДБ): Искаме да реформираме службите, защото те са пробити от руска агентура . 1| 2587 |23.06.2023 Денков стреля към Радев: И кабинетът ”Донев” изпращаше военна помощ на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads