Реклама / Ads
3| 2354 |11.06.2024 НОВИНИ

Радев ще ни представлява в Рига. Обсъжда със Столтенберг Украйна и укрепването на Източния фланг

.
Държавни ръководители на девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа се събират в Рига, за да обсъдят напредъка по засилване на отбраната на Източния фланг на Алианса и ситуацията в Украйна като част от подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.
 

Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха на държавите от формата Б9 в латвийската столица. За форума в Рига пристига и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.





За първи път Латвия е домакин на среща на върха на страните от източния фланг на НАТО. Във формата Б9 участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

 

Регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността е създаден през 2015 година по инициатива на президентите на Румъния – Клаус Йоханис - и на Полша – Анджей Дуда - в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия.

В Рига държавните ръководители на деветте страни от Централна и Източна Европа и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще обменят мнения по приоритетите от дневния ред на Алианса с акцент върху укрепването на източния фланг на НАТО, както и подготовката за срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли. Очаква се сред темите на разговор да бъдат инвестициите в сферата на отбраната, както и сътрудничеството с Украйна – тема, върху която Столтенберг акцентира в изявленията си през последните дни.





"Работим върху това как НАТО може да създаде по-добра рамка в подкрепа на Украйна, така че да играем по-голяма роля в координирането и предоставянето на помощ и обучение в областта на сигурността за Украйна", заяви Столтенберг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2329 |11.06.2024 КЕВР обсъжда да поскъпне ли токът . 0| 2888 |11.06.2024 "Ако искате да облекчите страдания на палестинците в Газа, накарайте Хамас да каже да". ООН подкрепи резолюцията на САЩ . 17| 2829 |11.06.2024 Лидерът на "Величие" Ивелин Михайлов няма да става депутат, ще строи комплекс за 400 млн. лева . 3| 2505 |11.06.2024 "Вашингтон пост": Байдън отменя забраната "Азов" да използва западно оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads