Реклама / Ads
3| 2401 |28.03.2024 НОВИНИ

Радев и третият мандат. Какво се случи и какво ни очаква?

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Очаква се да стане ясно кога и на коя партия президентът Румен Радев ще връчи третия мандат, след като вчера от ПП-ДБ получиха втория мандат, полагащ им се като втора сила, и го върнаха автоматично неизпълнен.
 

От четирите парламентарно представени формации само от "Възраждане" са дали предварителна заявка, че ще предложат кабинет, макар и сами да коментират, че не очакват той да бъде подкрепен. От ДПС, БСП и ИТН са категорични, че биха върнали мандата.





Докато първият и вторият мандат се връчват на първата и втората по големи парламентарни групи в Народното събрание, третият мандат отива при група, избрана от държавния глава. В последните години, при всеки разпад на парламентарно мнозинство и съответно кабинет, президентът Радев е връчвал мандат на БСП. Очакванията са и сега това да се повтори, а те да върнат мандата.

 

Според конституцията за връчването на третия мандат има различни правила. Държавният глава има 7 дни да връчи третия мандат, след като вторият вече е върнат. Третата папка се дава в ръцете на председател на парламентарна група, а не на кандидат за премиер.

 

След като по всяка вероятност третият мандат бъде върнат неизпълнен, отиваме на избори. Това ще се случи обаче в условията на нова Конституция, при която Парламентът ще продължи да работи по време на служебното правителство. Самото служебно правителство пък може да бъде ръководено от министър-председател, назначен от президента сред точно определени хора - председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. По тази линия президентът вече посочи, че може да има конституционна криза.

 

Заместник-обмудсмана вече подаде оставка, което означава, че изборът се стеснява. Председателят на Народното събрание в оставка е Росен Желязков от ГЕРБ- СДС; управител на Българска народна банка е Димитър Радев; подуправители на Българска народна банка са Андрей Гюров, бивш депутат от ПП-ДБ, Петър Чобанов, бивш депутат от ДПС и Радослав Миленков; председател на Сметната палата е Димитър Главчев, бивш депутат от ГЕРБ; заместник-председатели на Сметната палата са Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, а омбудсман на Република България е проф. д-р Диана Ковачева.

 

Изборите за Народно събрание е възможно да бъдат на една дата - 9 юни. За това говорят вече както политически анализатори, така и политици като Христо Иванов.





Вчера Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Папката прие предложеният за премиер акад. Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена.

 

"Аз ще върна мандата неизпълнен, защото в парламента няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Коалицията, която вече е ГЕРБ-ДПС, иска избори. Правейки преглед на преговорния процес, нямаме съмнения, че той беше проведен проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори", посочи акад. Денков. 

 

"За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.





"Не се изненадвайте, ако получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза", обърна се Радев към ПП-ДБ, а Кирил Петков отправи молба към него - европейските и парламентарните избори да бъдат две в едно. Радев заплаши и с конституционна криза заради орязаните му пълномощия в избора на служебен премиер.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2337 |28.03.2024 Депутатите днес ще гледат два проекта за промени в Наказателния кодекс . 0| 2566 |28.03.2024 Дневните температури ще продължат да се повишават, но ще вали . 4| 2432 |27.03.2024 Бреговата охрана на САЩ: Няма опасност за гражданите на Балтимор след срутването на моста "Франсис Скот Кий" . 0| 2416 |27.03.2024 Блинкън ще обсъди подкрепата за Украйна с Макрон в Париж следващата седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads