Реклама / Ads
45| 6680 |20.09.2023 НОВИНИ

Радев увещава ООН, че от ден 1 България осъдила руската агресия в Украйна, но...

.
Преди 19 месеца една от постоянните членки на Съвета за сигурност извърши военна агресия срещу съседна своя страна, нарушавайки принципите на Устава на ООН и международното право. От този ден България категорично осъжда агресията на Руската федерация срещу Украйна. 
 

Това заяви от трибуната на Общото събрание на ООН президентът Румен Радев.

 

Държавният глава е обвиняван от критиците си, че пред Европа и света “държи поведение”, което няма общо с реториката, която използва у нас. Неотдавна пред български журналисти той обвини Украйна за това, че “настоява” да води войната. Кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на Русия срещу Украйна с думата "война", маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките "конфликт" и "специална операция", посочиха от украинското посолство по-късно.

 

Пред украинския президент Володимир Зеленски пък при посещението на държавника в България, Радев използва думата “конфликт”, което беше забелязано и съответно критикувано от Зеленски.

Пред ООН Радев изрази опасение от разпространение на войната из Черноморския регион и изказа безпокойство заради оттеглянето на Русия от Черноморската зърнена сделка. Българският президент посочи още, че живеем в свят на нерастващ риск и несигурност.

 

"Възкръсналият призрак на самоунищожението в резултат на пълномащабната война в Европа, е кошмар, който моето поколение погрешно смяташе за отминал етап в човешката история", заяви той в началото на речта си.


Държавният глава отбеляза, че войната, конфликтите и терорът застрашават бъдещето на човешката цивилизация, също както нарастващото равнище на социално-икономически сътресения, засилващата се продоволствена несигурност, смущенията във веригите на доставки и нарастването на темпа на инфлацията, започнали по време пандемията от COVID-19.

Войната в Украйна "задълбочи всички тези кризи от различен характер и унищожи не само хиляди човешки животи, но и оптимизма, че сме в състояние да изграждаме отново и по по-добър начин", заяви Радев.

 

Той заклейми ерозията на демокрацията, посегателствата срещу човешките права и засилването на авторитаризма. 

"Консенсусът, че човечеството може да живее според правилата на международно приетия световен ред, е откровено погазен. Тези правила, изковани в тази зелена мраморна зала на ООН, сега са яростно оспорвани", каза Радев, цитиран от БТА. 

 

Президентът изрази съжаление, че тези негативни процеси отвличат вниманието от други предизвикателства, които може да се окажат също толкова смъртоносни за човечеството - климатичните промени, намаляването на биоразнообразието и замърсяването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4411 |20.09.2023 Близките на убития при гонка с полицията младеж завеждат дело . 5| 4489 |20.09.2023 Мъск търси доброволци, за да ги чипира тестово . 2| 4687 |20.09.2023 Ротация ще има и в КПКОНПИ . 23| 5175 |20.09.2023 Полша и Украйна се хванаха за гушите заради реч на Зеленски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads