Реклама / Ads
3| 3014 |21.12.2021 НОВИНИ

Радев: Възстановяването на доверието между бизнеса и държавата е неотложна задача

.
Необходима е дългосрочна стратегия за предвидима икономическа и пазарна среда в България, така че да се създадат добри условия за развитие и повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес, както и за привличане на чуждестранни инвеститори.
 

Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес на "Дондуков" 2 с представители на ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по инициатива на работодателската организация, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

 

Механизми за защитата за бизнеса предвид високите цени на електричеството, начините за подобряването на бизнес климата в България, мерки за въвеждането на иновации и дигитализация, стимули за насърчаването на инвестициите бяха сред обсъдените на срещата теми.

 

Президентът Радев посочи, че в диалог с бизнеса трябва да се разработи стратегия за развитието на икономическата среда у нас, която да обхваща намаляване на бюрократичния натиск върху предприемачеството, предвидима законова рамка, трансформация на образователната система с цел придобиване на знания и умения, необходими за професионална реализация и въвеждане на дигитализацията.

 

Президентът изтъкна и значението на Плана за възстановяване и устойчивост като инструмент за стимулиране на иновативните решения и технологии за развитие на бизнеса. "За целта са необходими ясни критерии, които да гарантират ефективното използване на средствата", посочи Румен Радев.

 

"Надявам се, че с работата на двете служебни правителства всякакви опити на държавен рекет върху бизнеса са вече история", каза президентът Радев. Той подчерта, че е важно българските и чуждестранните инвеститори да са спокойни за сигурността на своята собственост и да развиват дейност в предвидима среда.

 

"Възстановяването на доверието между бизнеса и държавата е първостепенна и неотложна задача и условие за действителен икономически растеж", заяви Радев.

От КРИБ изтъкнаха необходимостта от държавни политики в подкрепа на социално отговорното поведение на бизнеса и на запазването на работни места особено предвид усложненията, свързани с пандемията. Работодателската организация е разработила предложения с мерки за бизнеса във връзка с високите цени на тока, част от които са били представени на срещата.

 

Участниците в срещата бяха единодушни, че регулярният и конструктивен диалог между бизнеса и институциите е предпоставка за подобряване на икономическата среда и инвестициите в България, както и за постигане на устойчив икономически растеж, се посочва в съобщението.


 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3075 |16.12.2021 Радев: Идеята ядрената енергия да се признава за зелена набира все повече сила . 4| 3237 |15.12.2021 Радев: България отстоява позицията си за Северна Македония, проблемът засяга ценностите на ЕС . 2| 2933 |13.12.2021 Радев: Нападките към служебното правителство са отличен атестат за работата му . 27| 3311 |12.12.2021 Euronews: България и битката с ваксините – недоверието, движещо скока на COVID

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads