Реклама / Ads
49| 6283 |24.09.2014 НОВИНИ

М. Радева: Повече партии в НС; повече мъка при съставяне на правителството

.
Мира Радева
За съжаление, колко шарен ще е следващият парламент, ще знаем едва в деня на изборите, социологията също си има своите граници, заяви по ТВ Европа социологът Мира Радева.
 
Колкото по-висока е избирателната активност, толкова бариерата за малките партии става по-висока. Възможно е част от колебаещите се да бъдат привлечени от по-големите играчи и по-малките партии, макар и на ръба, да останат под бариерата. Има партии на ръба, но без гаранции за влизане в следващия парламент. Колкото повече партии влязат в НС, толкова по-мъчително ще е съставянето на правителство, смята тя.

При пропорционалната система, напр. в Италия, по-често има политическа нестабилности сложни, трудно управляеми коалиции. Радева обясни, че лично тя предпочита мажориталната система, кадето е ясна отговорността и може да има линия на по-сериозно управление.

У нас, особено при кметски избори, се наложи модел на независимите кандидати, подкрепени от някакви партии, посочи тя. Самият процес, в който отделен кандидат добива чувство за независимост от партийната структура, е положителен елемент. Така той знае, че може да отстоява интересите на гласоподавателите, каза тя.

Повечето очаквания са Б. Борисов да стане отново премиер, заяви Радева.

Дали ще отидем отново на избори след година, зависи изцяло от избирателите и от тяхното решение, каза още Радева. Нестабилността след Костинбродската афера създаде усещането, че нашата държава и бъдеще висят на косъм, затова част от избирателите предпочитат по-сигурното, което поставя под съмнение съдбата на по-малките партии. От друга страна пък недоверието води до лутане и оглеждане на всякакви кандидати. При активност от около 60% твърде вероятно е поне две от партиите на ръба да не влязат, а при по-ниска, вероятно е да има шарен парламент с пет-шест партии.

ДПС, за съжаление станаха символ на черните краски от последните години, коментира Радева. Последната банкова криза предизвика съвсем основателно възмущение, а и там отново са намеси съмненията за гигантските мащаби на корупция, добави тя. В момента ДПС е в изключително неблагоприятна позиция, обясни Радева.

Изборите ще бъдат изпитание за всички нас, аз мога да си представя парламент с четири партии, заключи накрая Радева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5264 |24.09.2014 Бъркаме се със 187 лв. повече на месец заради тока . 44| 5233 |23.09.2014 ЕКЗАКТА: 6 партии влизат в парламента . 0| 4656 |23.09.2014 Сметната палата отчете спад на даренията на партиите . 67| 6240 |22.09.2014 Галъп: Три сигурни партии, три на кантар за парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads