Реклама / Ads
9| 4208 |14.01.2015 НОВИНИ

А. Райчев: Европа живее мързеливо и оскъпява изкуствено работната си ръка

.
Андрей Райчев
Вярвам на правосъдния министър. Това, което министърът прави, е максимумът, който може да се направи. Това заяви социологът Андрей Райчев по БНР. По думите му корупцията е много повече претекст, че ще ти шамаросват държавата, отколкото реалност.
 
Относно днешното посещение на външния министър на Великобритания Филип Хамънд, както и предстоящите на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, социологът коментира: Предполагам, че това донякъде е благодарност. Не е свързано с атаките в Париж. Нито едно от тези посещения не е насрочено след тези атаки. /…/ България пред лицето на „Южен поток“ постъпи сравнително разумно, тъй като беше ясно, че няма да стане и вариантите бяха – да не стане и Западът да загуби доверие в нас, и да не стане, но все пак някакво доверие да формираме. Това все пак е нещо. „Потокът“ не стана по геополитически причини, по вътрешни за Русия причини. /…/ Дължат го това внимание и естествено нашите ще поставят някои въпроси. Главният въпрос за България е да не ни отделят от Румъния и да вкарат Румъния в Шенгенското пространство, а нас да ни оставят. Това няма да е справедливо.

Социологът смята, че може да има подновяване на искането за търсене на шистов газ, но това няма как да стане в България.

За трансатлантическото споразумение Райчев смята, че е правилно: Известно време ще се страда, но изравняването на двата пазара – европейски и американски, ще превърне това в гигантски пазар. В този смисъл е стратегически изгодно и за двете страни. Друг е въпросът, че и двете страни в момента си правят разни номерца. Мисля, че си струва. Европа няма да загуби от това. /…/ Европа си позволява да живее мързеливо в момента, да оскъпява изкуствено работната си ръка, да живее над стандарта, който позволява тяхната производителност, което не вещае нищо хубаво. До броени години това ще ни струва страшно много.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5460 |13.01.2015 Шулц: И днес евреите в Европа се страхуват за сигурността си . 17| 5410 |13.01.2015 Пак ударихме дъно по качество на живот в Европа . 12| 4626 |09.01.2015 Гарелов: От II-та световна война е нямало такава опасност за Европа . 2| 4225 |08.01.2015 Европарламентът ще дебатира извънредно за тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads