Реклама / Ads
6| 2610 |21.08.2023 НОВИНИ

Райна Асенова: РСМ да избере дали да е в една група със Сърбия, или да върви напред с България към ЕС

.
Райна Асенова: РСМ да избере дали да е в една група със Сърбия, или да върви напред с България към ЕС Източник: БГНЕС
”Опозицията в Северна Македония (ВМРО-ДПМНЕ) трябва с действия да докаже, че е за европейско бъдеще на страната, а не само да декларира това.
 

Защото липсата на действия, т.е. на гласуване на промените в Конституцията, ще доведе до отказ да бъде прието Френското предложение и съответно до провал на европейското бъдеще на РСМ.

 

Основателен е въпросът на президента Стево Пендаровски към ВМРО-ДПМНЕ - какво предлагат и накъде да е пътят на Северна Македония - на запад, или на изток - към Русия.

 

Известно е, че Русия е една от страните, които имат интерес да поддържат конфликтите в района на Западните Балкани, за да могат по-лесно да упражняват влиянието си там. Това много ясно се вижда в Сърбия и в босненската Република Сръбска. Въпрос на избор е на РСМ дали иска да бъде в една група със Сърбия, или да върви напред с България към ЕС". 

 

Това коментира пред БНР журналистката Райна Асенова, главен редактор на Дирекция "Балкани" в БТА.


Асенова цитира данни от социологическо проучване в РСМ, според които се наблюдава спад на подкрепата за членство на страната в ЕС и изказа мнение, че дългият процес на спънки и "на инат от страна на опозицията в РСМ" ще доведе до опасност от самоизключване на Северна Македония от процесите на европейска интеграция:

 

"Това ще доведе до вероятността страната да изгуби всички предимства от едно бъдещо членство в ЕС - икономика, инвестиции, сигурност. Всичко това неизбежно би предизвикало обществено недоволство".

 

Според журналистката юридически има възможност за отделянето на Албания от РСМ в процеса на преговорите за членство в ЕС.

 

"Без да промени Конституцията си РСМ не може реално да започне преговори с Брюксел. В такъв случай тя може да остане в една група със Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина. Това са страни със сериозни вътрешни проблеми и с множество нерешени проблеми със съседните им страни.

 

Те нямат ясна пътна карта за ЕС. Албания няма какво да ги чака. Въпреки че пътят ѝ към ЕС няма да бъде нито лесен, нито кратък, но тя се стреми да отговори на европейските изисквания и да изпълнява задълженията си.

 

Там и 90% от населението подкрепя интеграцията на страната в ЕС. Този сериозен ангажимент заслужава да получи съответния отговор".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3127 |21.08.2023 Зеленски: Ако Русия превземе Украйна, това ще донесе болка и страдание на други европейски държави . 8| 2617 |21.08.2023 Копенхаген: Украйна ще може да използва обещаните изтребители Ф-16 само на собствената си територия . 10| 2706 |21.08.2023 Киев съобщи за успехи в Източна Украйна, ситуацията в Харковска област остава трудна . 25| 2551 |21.08.2023 Зеленски: Нидерландия ще осигури на Украйна 42 изтребителя F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads