Реклама / Ads
1| 5281 |18.12.2015 НОВИНИ

Райнов към Москов: Хем здравеопазването фалира, хем спестихте 400 млн. лв.

.
д-р Емил Райнов
„Измина една година, откакто сте начело на Министерство на здравеопазването. Под Вашето ръководство как се промениха задълженията на държавните болници и тези с държавно участие през изминалия период и как това се отнася към смелото твърдение, че Касата е спестила 400 млн. лв? Какво се случва със собствеността, на която вие сте принципал и за която отговаряте”, тези въпроси отправи към министър Москов по време на днешния парламентарен контрол народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов.
 

Той попита и дали неплащанията на т. нар. надлимитна дейност на Касата, няма да се появи като задължение в болниците.

 

„След като определени храни са вредни, защо не ги забраним?”, този въпрос отправи народният представител от групата на левицата Георги Търновалийски към здравния министър. По думите му,  дали те ще бъдат обложени с по-висок или по-нисък данък, след като са вредни, нацията макар и в по-малък процент ще боледува. „След като забраним тези продукти, ще се появят други заместители и опасността да бъдат много по вредни е голяма”, категоричен бе той.

 

Георги Търновалийски подчерта, че изисквания към всеки един законопроект са за оценка на въздействието на закона. Той заяви, че според направения от левицата анализ с участие на чужди експерти, броят на работните места в резултат на въвеждането на този данък ще бъде 4300, а крайният ефект ще бъде отрицателен, защото с очакваните като ефект от него 202 млн. лв., ще бъдат загубени от данък върху доходи на физическите лица в големи размери, от ДДС поради намаляването на покупателната способност. Според него ще бъдат необходими и сериозни административни разходи за въвеждането и за изпълнението на изискванията на този закон.

 

„Какви икономически анализи са правени относно закона за данък обществено здраве? Какви ще бъдат икономическите изгоди и последствия за икономиката на страната и крайния потребител?” Този въпрос отправи народният представител от групата на левицата Светла Бъчварова. По думите й, само така ще има обективна представа до колко този данък ще доведе до подобряване на състоянието на българската нация с тезата, че има вредни храни, които трябва да бъдат санкционирани с по-висок данък.

 

Бъчварова подчерта, че в него се цитира опитът на други страни с много неточности, като Дания, където данъкът е отменен преди 2 години и Унгария, където не се казва до какво е довел той в икономическата сфера. По думите й в мотивите са пропуснати данни защо други страни са го приложили и защо не. Тя посочи, че в Германия, Великобритания и Белгия в резултат на силни икономически аргументи този данък не е въведен. 

 

Бъчварова подчерта, че в България има Закон за храните, Българска агенция за безопасност на храните и всички съставки в българските храни и европейските, които присъстват на пазара, за да бъдат предложени на крайния потребител, трябва да са безопасни. Тя призова при правенето на анализ и обмислянето на закона да се отдели медицинската експертиза от икономическата.

 

 „Какви мерки предприе Министерство на здравеопазването за запазване на сградния фонд на министерството и какви са решенията  за неговото използване”. Този въпрос отправи към здравния министър Москов народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов. Той зададе и конкретен въпрос за село Стрелци, община Брезово, област  Пловдив, където до 2006 г. е функционирала детска болница за лечение на астма, бронхит и други белодробни заболявания на деца от 3 до 16 години. Генов припомни, че Болницата е открита през 1969 като филиал към окръжна болница Пловдив за лечение на деца с белодробни заболявания и по финансови причини преди 11 години тя е закрита, а сградата е затворена. „В момента тя се разграбва и разрушава в следствие на безстопанствено ползване и на множество кражби на строителни материали от нея”, заяви социалистът и предупреди, че тя представлява и опасност от злополуки.

 

Манол Генов попита и има ли виждане от страна на министерството за разкриване на филиала отново и ако не как ще бъде опазена сградата на болничното заведение и какви са бъдещите действия, които ще бъдат предприети в посока опазване и съхранение на сградния фонд. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4583 |16.12.2015 Миков: Невъзможен е достъпът на българите до здравеопазването . 39| 5949 |14.12.2015 Асен Генов до Москов: Петре, защо избра безчестието? . 3| 5452 |08.12.2015 Борисов извади баданарката за Москов: Намерих точния здравен министър . 0| 4499 |01.12.2015 Емил Райнов: Искаме повече средства в извънболничната помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads