Реклама / Ads
9| 5124 |01.03.2008 НОВИНИ

Ранените в жп катастрофата са живи, виновни още няма, идентифицират изгорелите

.
Четиримата, които пострадаха при пожара в нощния влак София - Кардам, при който загинаха осем души, са извън опасност. Състоянието им се подобрява. Продължават действията за ограничаване на последващите усложнения от обгазяването.
 

Това съобщи д-р Цветан Костадинов от реанимацията на болницата в Червен бряг.

Полицаят Христо Христов е под амбулаторно наблюдение, каквото и да означава това. Не се съобщава какви са пораженията върху организма му. Вероятно състоянието му не е добро, но се очаква консилиум от токсиколог и пулмолог да се произнесе. Специалистите ще дадат насоки как да продължи и лечението на останалите трима ранени.

Изпълнителният директор на БДЖ  Олег Петков е уверил пострадалите и техните близки, че фирмата ще поеме всички разходи за тяхното лечение. Не е ясно обаче дали това се отнася и за вариант чужбина, ако се наложи. Освен това Здравната каса би трябвало да покрие извършваните действия на медиците в момента.  

katastr.jpgПрипомняме: осем са жертвите на ужасния пожар, който избухна към 23.40 миналата нощ.

Овъглените тела са откарани в катедра Съдебна медицина в Плевен, където предстоят експертизи са идентифициране на изгорелите.
Самоличността на труповете все още не е установена, защото са изгорели документите на много от пътниците, както и списъкът на пътувалите в двата изпепелени вагона.

От МВР съобщиха, че най-вероятната причина за пожара е счупена лампа, която е запалила пердето на едно от купетата.

Близки на пострадалите, както и спасили се пътници, обаче тепърва се готвят да търсят истината за катастрофата, както и сметка от виновните по съдебен път. Няма да допуснем истината да се замаже и всичко да бъде обяснено с някаква случайност и че едва ли не трябва да сме благодарни на БДЖ, че още сме живи, заяви пред Frognews.bg близка на мъж, пътувал в "горящия влак", както бе наречена от нея композицията София - Кардам онази нощ.  

Послепис: Шефът на БДЖ да престане да ръси глупости, а да се заеме със задълженията си. Те включват изясняване на катастрофата - причини, виновни, ликвидиране на последствията. Да се заеме и с осигуряване безопасността на пътниците и вагоните. Приказки, че БДЖ щели да поемат лечението на пострадалите са напълно безпочвени. В цената на билетите има включена, или поне трябва да има, застраховка. Тепърва ще се разбере какви трудности трябва да преодолеят пострадалите, за да получат някакви суми от "Алианц България". Ще лъснат толкова неспазени от БДЖ условия, че свят ще им се завие на хората. Накрая може да не получат и стотинка, което е най-вероятно. Освен това Здравната каса покрива болничния престой по съответните клинични пътеки. Всякакви пиарски усилия на БДЖ в този момент са опит за измъкване от ситуацията, имитация, че нещо се прави и прикриване на евентуални пропуски и виновни. Началниците в БДЖ-то да не мислят само за креслата си, авантите и партийните централи, от които са поставени на тези постове, а да проявят професионализъм и морал. Колкото могат. А баш командирът на жепейците Олег Попов да престане с циничните подмятания, че пътници с багаж са причина за трагедията. Причината е съвсем другаде, някъде около и в кабинета му. Но за това утре. В хода на разследването са коментирани шокиращи неща, които не са в полза на тезите на жп-чорбаджиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6140 |01.03.2008 Баба Марта бързала - наденички вързала... . 0| 6604 |29.02.2008 Петър Димитров потвърди, че турска фирма иска Кремиковци . 1| 5767 |29.02.2008 Сметната палата ще одитира СУ и Държавен вестник . 0| 5585 |29.02.2008 В БСП нямало политика от европейски тип, твърдят леви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads