Реклама / Ads
60| 5954 |12.07.2011 НОВИНИ

В. Рашидов: Директорът на Лувъра е тук за първи път!

.
Вежди Рашидов
Пълен кич е случилото се с паметника на Съветската армия, такова нещо не може да се случи в цял свят, възмути се Рашидов. В Музея за тоталитарно изкуство ще се изложи един чудовищно гениален портрет на Живков от Златю Бояджиев, издаде в аванс той.
 

Премиерът се радва на всичко хубаво, което се случва в държавата
, аз също, обяви по ТВ 7 министърът на културата Вежди Рашидов. Сега ще напълним новата зала със 17 000 човека за Жан-Мишел Жар; така тя постепенно ще се изплати, прогнозира той.

Първият музей вече е реален факт, той функционира и за 3 седмици през него са минали над 4 500 човека. През септември ще открием втория - Музея за тоталитарно изкуство. В него ще изложим например един чудовищно гениален портрет на Живков от Златю Бояджиев, каза Рашидов. Хората на изкуството не правят копчета и гребенчета, а като им възложат да нарисуват портрет, те го правят, обясни той.

Аз не съм партиен член и до днес; имам договор с премиера Борисов, стиснали сме си ръцете, защото съм екипен играч и ще работя за него, докато е премиер, каза още Рашидов.

Пълен кич е това, което се случи с паметника на Съветската армия, коментира министърът. Никой не знаеше кой е автор на скулпторите, а това е уникална многофигурна композиция. Писаха в цял свят за това, защото такова нещо никъде не може да се случи, хората се забавляваха. Ако боядисате само част от танка в Берлин, ще лежите в затвора, прибави Рашидов. Може ли сутринта като се събудя, да реша, че вашата къща не ми харесва и да я боядисам, попита той и напомни, че държавната и частната собственост са неприкосновени. Ние сме самодейна група, на която улицата диктува правилата, коментира министърът и каза, че голямото изкуство се прави в музеи и ателиета, а не на улицата.

На тайно частно посещение у нас е генералният директор на „Лувъра” Анри Лоарет, който е в страната ни от няколко дни, каза още Рашидов. Лоарет бил в България за първи път по покана на министъра, а основната цел на посещението му било да се договори показване на български творци и артефакти в „Лувъра”, за да се вдигне самочувствието на българската култура в световен мащаб. Искам артефактите на България да се покажат. Ние не умеем да си популяризираме културата, а лежим върху много сериозна култура. Би било много важно страната ни да бъде показана в „Лувъра”, имаме всичко, което можем да покажем: и Византия, и Рим, и особено Тракия, тъй като колекцията ни е уникална в света, каза министър Рашидов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4738 |20.05.2011 В. Рашидов: Били са ме в мазе; мълчал съм като комунист! . 9| 5162 |02.04.2011 В. Рашидов: Чалга Нобел не прави! . 2| 4809 |23.03.2011 Рашидов: Ще усвояваме на 100% европарите . 6| 4743 |17.03.2011 В. Рашидов: Човек е свободен да избира как да умре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads