Реклама / Ads
0| 3356 |18.06.2022 НОВИНИ

Рашков категорично: Не съм и няма да бъда бухалка в ръцете на когото и да е

.
Бойко Рашков Източник: БГНЕС
”Не съм и няма да бъде бухалка в ръцете на когото и да е”. Това заяви категорично пред Нова телевизия вътрешният министър Бойко Рашков: ”Преди управлението имаше мутренски характер, изрази, изказ и т.н. Сега нещата са различни”
 

Преди дни беше извършен побой над футболен треньор в Перник от страна на младо момче, чийто баща е прокурор от града. Впоследствие се оказа, че младежът е извършвал системен тормоз върху свои съграждани - но присъда няма. Ето какво коментира Рашков:

 

"Една от причините е, че неговият баща е прокурор. Най-вероятно неговите колеги прокурори не са искали да изпадат в конфликт с него и това момче явно е агресивно е било защитавано по някакъв начин. Прокуратурата не се е постарала да започне бързи действия по разследването. Имало е дела, които са образувани за побоища и за причиняване на телесни повреди за съвсем невинни граждани, демонстративно със заснемане на това геройство, заснемано по улиците на Перник. Вероятно се е гордял с това, което е правил. Прокуратурата е направила отвод в Перник и тези дела доста време са преседели във ВКС. И когато случаите започнаха да придобиват публичност набързо набързо започнаха делата да се движат. Пита се защо? не може ли веднага, защото ако бяха предприети действия незабавно при първия случай, нямаше да има първи и втори и трети. Малко се знае, но тези дни, ми показаха един клип, където – дано не е монтаж – този същия младеж е бил полицай, който дирекция вътрешна сигурност установи, но ние не намерихме заявителски материал от този полицай. Аз държа този случай да бъде изяснен, най-малкото защо този полицай е мълчал до момента досега".

 

На въпрос известни ли са имената на заплашваните депутати заради казуса с "Капитан Андреево", а и дали е потвърдено, че хора са получавали подкупи, вътрешният министър отговори: "Много информация изтече, макар че не е редно да изтича такава. Не беше редно да се дават подобни интервюта, защото това ще затрудни разследването на подобни случаи във връзка с това даван ли е подкуп от един гражданин на друг. Струва ми се, че трябваше да се изчака малко, за да може да се докажат и да се опровергаят тези събития. Сега ми се струва, че ще се затрудни този процес и ще се вземат мерки от заинтересованите лица и т.н. Бедата е и в това, че са минали 5-6 месеца от подаването на сигнала, а той не е подаван в МВР. Що се касае до първия въпрос – дали са известни имената – някои да, някои не. Но все пак и тук трябва да бъдем пестеливи към информация, защото трябва да доказваме тази или онази закана за едно или друго и да вземем съответните мерки иначе ще се самолишим от такава възможност".

 

"Това са политически брътвежи. Там един млад човек обича микрофона, камерите, говори често, няма какво да каже друго и повтаря едно и също. Ние с премиера работим много добре, не виждам причини той да се изрази по този начин" - така коментира Рашков твърденията на депутати от ИТН, че Кирил Петков е свързал номинацията си на вътрешния министър за шеф на КПКОНПИ с "възрастта и невъзможността му да направи реформа в МВР".

 

По повод арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова вътрешният министър заяви:

 

'Многократно премиерът каза – няма недосегаеми. Законът е един за всички. Това е основният извод. Второ – не споделям оценката, че е извършено нещо незаконосъобразно. По-скоро съм склонен да приема, че някои се плъзнаха по по-лесното, оглеждайки заповедните за задържане и търсейки формални причини да се отменят тези заповеди. Боя се, че никой не се постара да прочете даже и сега се съмнявам, че има такъв, който е прочел 470 страници материали, събрани преди издаването на тези заповеди за задържане за 24 часа. Става дума за данни от 3 източника и в три направления – едното е доклад на държавната финансова инспекция по времето на Борисов. Тогава е извършена такива проверка и тогава са направени изводите, докладът е съществуващ – по него никой не е взел мерки, нито административни, нито наказателни, макар че самата прокуратура и то от специализираната са я възложили тази проверка. тя е станала факт и се отнася за дейността на хазартната комисия, която е станал причина в държавния бюджет да не влязат над 500 милиона лева.

 

Вторият източник на информация е свързан с онова, другата насока, което прокуратурата също не завърши по ясни или неясни причини – за кюлчетата със злато в шкафчетата на Борисов, пачките с евро пак там и в резиденцията, където живееше като премиер. И на практика ние като общество нямахме отговор – поне да каже проверихме банкнотите по номера, разбрахме или нищо не разбрахме. Или проверяваме тези кюлчета от кого да произведени, откъде са купени и как са попаднали в шкафчето на Борисов. Ще добавя и друг един материал, по който прокуратурата отново мълчи и бездейства. Това е онази информация, която ни беше изпратена от испанската полицията, в която има едно изключително смущаващо изречение, че полицията е събрала данни, че бившият премиер на България Бойко Методиев Борисов е участвал в международна схема за пране на пари, защото там има една къща, която никой не знае как е финансирано нейното закупуване и там живее една жена, с която той може би има някакви отношения и т.н. Но нашата прокуратура стане ли отношение на бившите управляващи, тя не действа.

 

И третото като важно в този случай са данните от Васил Божков, подписани саморъчно от него за изнудването , което е било упражнявано от страна на някои от тези лица на ръководни длъжности върху неговия бизнес"

 

Защо ИТН напусна коалицията?

 

"Неясна е причината. Има някои съвпадения, които са видими, защото аз присъствах на заседанието на МС, когато г-н Караджов и другите представители напуснаха заседанието. Нямаше сериозен аргумент защо го правят, при положение че се внася бюджетът на държавата. Ако някой не е съгласен, ще изрази становище. И там бяха използвани изрази, които не правят чест. Това беше формалният повод, но на мен ми се струва, че има друг. Дано не съм прав.

 

 

Зададоха се четири , а с едни други още 2 – 6 милиарди лева за пътища, магистрали, текущи ремонти и т.н. Солидна сума. Изключително. И когато не се постигна съгласие, така мисля аз, без да ангажирам правителството, как да се използват тези пари, те се оттеглиха. Но ако не се вземат отговорни мерки в тази връзка – знаете ли какво ще стане, онези, които по времето на Борисов бяха получили огромни бюджетни средства 50 и повече процента авансово да участват в строителство на Хемус и в момента нито строят, нито връщат пари, тази идея за 4-,6 милиарда лева, перспективата е те отново да се изсипят в на тези фирми банковите сметки. А при нас в МВР постъпи информация с висока степен на достоверност, от която може да се направи извод, че тези пари, които не са били изхарчени за строителството на АМ Хемус, се раздават за други строителни дейност, но лични разходи за изграждането на луксозни селища, закупуването на скъпи имоти до София. и извън София.

Това има ли общо с ИТН?

 

На този етап не мога да твърдя такова нещо. Разбира се, казвам Ви само фактология, но същевременно АМ „Хемус” не се строи".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2880 |18.06.2022 Гюров: Ние разговаряме не за хора и постове, а за кауза. Няма да има домашни посещения от премиера . 0| 3342 |17.06.2022 Бойко Рашков в парламента: Полицаите сега не размазват този или онзи, а изпълняват закона . 0| 3108 |17.06.2022 Ковачевски: Ако има решение с България, то трябва да бъде с гаранции, че няма да има други искания . 0| 3023 |17.06.2022 Украйна няма да е домакин на Евровизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads