Реклама / Ads
0| 4285 |05.10.2018 НОВИНИ

Расте детска порнография в интернет

.
България отчита нарастващо генериране на приходи чрез киберпрестъпления с експлоатирането на деца с онлайн чатове и дистрибутиране на видеоизображения
Разпространяването на материали, свързани със сексуалната експлоатация на деца и между самите подрастващи, е в топ пет на основните киберзаплахи, посочени от Европол.
 

От отдела за противодействие на киберпрестъпността в ГДБОП са отчели три милиона опита от територията на България да се достигне до подобно съдържание в мрежата. Големият избор от платформи и услуги са използвани, за да увеличат анонимността и достъпа до съдържание със сексуална експлоатация на деца посредством криптирани услуги и тъмния интернет, категорични са експертите по киберсигурност.

 

60% от европейските държави регистрират увеличение на разпространението на детска порнография в интернет. Това се посочва в годишния доклад за киберзаплахите на Европол. В доклада се споменава за успешна акция на българската полиция през юли с арестуването на  8 заподозрени за разпространение на детска порнография. „През миналата година имаме над 60 случая, които сме работили по линия на онлайн сексуална експлоатация на деца – тази година от началото на годината до края на август 54 случая. Имаме задържани”, обяснява пред бТВ Явор Колев от отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП.

 

Европол отчита нарастване на стрийминга със сексуална експлоатацията на деца и делът на материали, които са генерирани от непълнолетни. Черният списък с детска порнография в интернет съдържа 4300 сайта. ГДБОП получават ежедневно информация от големите интернет платформи за активност на български потребители, свързана с подобно съдържание.

 

От отдел „Киберпрестъпност” съветват деца и родителите да подават директно сигнал на сайта им, ако се сблъскат с подобно съдържание или потребител в интернет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4026 |24.09.2018 Детската травматология на „Пирогов” се нуждае спешно от нов рентген . 0| 3599 |21.09.2018 Жена наръга няколко души в детска градина в Ню Йорк . 6| 3874 |08.09.2018 Британският турист, набил възрастен човек в Слънчев бряг, остава в ареста . 2| 3691 |08.09.2018 Гледат мярката на британеца, нападнал възрастен мъж в Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads