Реклама / Ads
15| 5242 |23.06.2013 НОВИНИ

Разбиха престъпна схема, нанесла щети за над 1 милион лева

.
Служители на ГД „Национална полиция“ и ДАНС разбиха схема за фиктивни сделки с месо. По оценка на експертите, щетите за републиканския бюджет от невнесени данъци надхвърлят 1 милион лева. През следващата седмица предстоят още операции.
 
Това съобщи за  „Фокус” главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, след като полицията и ДАНС разбиха престъпна схема за фиктивни сделки с месо, ощетила бюджета с над 1 милион лева. Той уточни, че установените досега щети са за над 1 милион лева, но разследването продължава и сумата може да се окаже много по-голяма. 
„Неприятното е, че тези схеми не само нанасят щети на бюджета, но те вредят сериозно и на нормалното функциониране на пазарните условия в страната. Реално, по този начин се нанасят удари на българските производители и на българската икономика, защото аналогични схеми се наблюдават и в други отрасли от родното стопанство”, поясни главен комисар Лазаров.

„Тази операция ясно показа, че МВР продължава да работи, въпреки сложната обстановка в столицата”, коментира още главният секретар на МВР. Според него разбитата ДДС-схема е потвърждение, че въпреки големият човешки ресурс, който е съсредоточен в опазване и гарантиране на гражданския мир, полицията продължава активно да работи и по разкриването и предотвратяването на тежките престъпления срещу държавата. 

„Единственият механизъм за подобряване на резултатите при противодействието на организираната престъпност е планиране и провеждане на операциите под ръководството и надзора на прокуратурата и в прилагане на институционалния модел на взаимодействие между МВР, ДАНС, НАП и Агенция „Митници”. Още миналата седмица след срещата при главния прокурор, в която участваха вътрешният министър и изпълняващият длъжността директор на ДАНС, и съгласно планираните на нея действия, в МВР се проведе работно съвещание с участието на главния секретар, на директорите на главните дирекции в министерството и на ръководствата на НАП и на агенция „Митници”. На това съвещание бяха планирани организационни мерки за целенасочени съвместни действия за предотврятавене, пресичане и разкриване на престъпленията срещу финансовата система на държавата”, обясни главен комисар Светлозар Лазаров.
Според него опасенията, че в преходния период след приемането на последните промени в Закона за ДАНС работата на служителите от бившата ГДБОП срещу тежката престъпност в страната ще бъде затруднена, не са оправдани и успешната операция е доказателство за това. „Дори са намерени законовите механизми борбата с организираната престъпност не само да не бъде блокирана, но и да повиши своя интензитет”, категоричен е главният секретар на МВР.

Съвместната операция на ГД „Национална полиция“ и ДАНС е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура. Според събраните данни, от 2011 г. до момента на територията на страната била организирана и експлоатирана схема за неправомерно приспадане на ДДС. Дружества със значителни задължения към бюджета реализирали вътрешнообщностни доставки на пилешко месо от Полша и Румъния. Стоката продавали на крайните клиенти на занижени цени.
Междувременно отчитали покупки от дружества от типа „липсващ търговец” и/или “бушон”. По вече познатия модел „фирмите – бушони“ се оказвали собственост на хора с нисък социален статус. Крайният резултат от схемата с фиктивни сделки бил избягване на плащането в пълен размер на дължимите данъци (ДДС и корпоративен данък).

В хода на реализацията са проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия на 15 адреса на територията на София, Варна и Търговище. Претърсени са офиси, жилища, складове, производствени помещения и автомобили. Иззети са множество документи, компютърна информация, флашпамети и други веществени доказателства. Задържани са трима софиянци, за които има информация, че са в основата на организацията на престъпната схема - В.В. /47 г./, криминално проявен за кражба и изнудване, И.И. /44 г./ и Ж.Б. /26 г./. На тримата са повдигнати и предявени обвинения за извършено престъпление по чл. 321, ал.3, т.2, вр.ал.2 от НК. С постановление на наблюдаващия делото прокурор при Специализираната прокуратура те са задържани за срок до 72 часа.
Операцията е реализирана при много добра координация с участието на служители на областните дирекции на МВР в Търговище и Варна, експерти от НАП, Агенцията за безопасност на храните и Патентното ведомство. Действията по разследването продължават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5316 |14.06.2013 Разбиха наркогрупа в столицата . 173| 5239 |25.04.2013 Станишев: Борисов да каже ГЕРБ организирана престъпна група ли е! . 12| 6047 |31.03.2013 Няма отнето имущестно от осъдени за престъпна дейност досега . 5| 5243 |27.03.2013 Гърци разбиха канал за дрога и оръжие през Петрич!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads