Реклама / Ads
4| 6924 |10.10.2013 НОВИНИ

Разбиха схема за фалшиви шофьорски книжки

.
От 110 листовки, 38 са с предварително отбелязани отговори. Схемата за манипулиране на теоретичния изпит на кандидатите за шофьори е разкрита и прекратена от новото ръководство на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация".
 

Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор Димитър Ганев. Случаят е разкрит в областната дирекция в София.

Проверена е процедурата на провеждане на 110 изпита като е установено, че в 38 от тях на кандидатите за водачи са били предоставени предварително отбелязани отговори. При преглед на случаен принцип на листовки, попълвани от началото на годината до юли, са установени над 190 нарушения, съобщи Димитър Ганев.

За всички 19 служители на Автомобилна администрация, които са провеждали изпитите, има съмнения, че са участвали в схемата. Началникът на сектора вече е освободен, а други пет от тях, за които има най-много нарушения, вече са предложени за дисциплинарно производство. Останалите са лишени от възможността да провеждат изпити, докато разследващите органи и прокуратурата се произнесат по случая.

Новото ръководство на Автомобилна администрация е предприело серия от мерки за прекратяване на манипулирането на теоретичните изпити за водачи. Доказателство за тяхната ефективност е фактът, че след разкриване на схемата се наблюдава отлив на регистрирали се за теоретичен изпит в София, които не са се явили.

Новото е, че изпитващите в София са само от централната администрация. Предстои жребиите за определяне на място на изпит да станат електронни и усилено се работи за въвеждане само на е-листовки. При тях фалшифицирането е изключително трудно. До този момент има само един случай на опит да бъдат подведени изпитващите. Става дума за човек, който е имал камера в копче на сакото и е получавал отговорите дистанционно по миниатюрна слушалка.

Интересът към електронните листовки нараства бързо, отчетоха от Автомобилна администрация. Над 50 процента от изпитите в страната са с таблет, като има области, където процентът надхвърля 90.

Подготвя се и нов устройствен правилник, който предвижда ръководителите на областните администрации да бъдат избирани с конкурс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5894 |22.09.2013 Преди конкурса в Сатирата знаели победителя; Ламбо редил схемата . 15| 5240 |23.06.2013 Разбиха престъпна схема, нанесла щети за над 1 милион лева . 2| 5312 |14.06.2013 Разбиха наркогрупа в столицата . 1| 7538 |17.04.2013 Откраднаха Zamunda с перфектната схема!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads