Реклама / Ads
2| 4335 |15.01.2017 НОВИНИ

Разбита е мрежа за трафик на хора, България е част от маршрута

.
България е основна част от маршрут и тайна мрежа за прехвърляне на мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан към Европа с инфилтрирани в тях кюрдски терористи от ПКК и от организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщава БГНЕС
 
Мрежата започва да се разплита след операция на дирекцията по контрабандата и трафика на хора в Истанбул, в сътрудничество с полицейските сили от 13 държави, съобщава турският в.“Хюрриет“. В Турция са обискирани адресите на 40 заподозрени, 35 са задържани под стража със съдебно решение, останалите петима са под домашен арест. Миналия април в службата за борба с трафика на мигранти и търговията с хора започнаха да пристигат разузнавателни доклади за наличието на организирана групировка, прехвърляща кюрди от Югоизточна Турция и бежанци към Европа.
 
Докладите се потвърждават и през месец май м.г., става ясно, че мрежата осигурява незаконно преминаване през границите и на кюрдски терористи от ПКК. Това дава повод за спешни срещи на екипите за борба с тероризма и на разузнаването. След опита за преврат от 15 юли м.г. доклади на разузнаването сочат, че освен кюрдски сепаратисти, към Европа са прехвърляни тайно и членове на организацията ФЕТО. След анализ на всички данни на 29 септември м.г. започва проследяването на 17 души – физическо и със специални разузнавателни средства. Тогава е разкрита огромната мрежа около мъж с инициали О.К. и братята му. С напредъка на разследването става ясно, че тя действа основно в югоизточната провинция Шанлъурфа в градовете Вираншехир, Битлис, Бингьол, Газиантеп и Мардин, населени предимно с кюрди, но там има и много бежанци от Сирия и Ирак. Желаещите да заминат за Европа кюрди и бежанци търсят услугите именно на тази мрежа, тарифата е 3 000-5 000 евро за всяка дестинация. Така първо те са транспортирани до Истанбул, после до Косово и Албания, като за турските граждани пътуването е без визи.
 
Проникналите в Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватска се свързват с местните клонове на трафикантската мрежа, които ги прехвърлят в европейските страни. Този балкански маршрут се оказва удобен и безпроблемен за трафикантите, тъй като не са нужни визи за турските граждани и не се счита за престъпление подобно пътуване на групи от хора. В съвместния план за разбиването на мрежата с незабавен обмен на информация се включват полицейските екипи от България, Румъния, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения, Унгария, Австрия, Германия и Италия. Всяка от тези държави засилва контрола и установява заподозрени.
 
В рамките на разследването става ясно, че гигантската мрежа от трафиканти е изградила солидни клонове от под-мрежи. Основен такъв клон действа в България с ангажимента да прехвърля по незаконни пътища мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан. Членове на престъпната мрежа в Турция превеждат мигрантите през горските масиви между Инеада и Дерекьой, където ги предават на българските трафиканти. Заради визовия режим на Турция с България и Румъния друга под-мрежа осигурява фалшиви визи на бегълците, които влизат в двете страни с пътнически автобуси, а после се прехвърлят тайно в други европейски държави. Мрежата разполага и с действащ адвокат в Унгария, д-р Лангер Золкан е следен със специални разузнавателни средства, доказващи, че той подпомага трафика на хора и консултира мигрантите, а освен това посещава бежанските центрове край границите на Сърбия и Румъния. Д-р Золкан е успявал да изведе бежанци от тези центрове по поръчка на мрежата.
 
Разследването се натъква и на шокиращи детайли като фотография, изпратена с искане на откуп и смъртна заплаха на семейството на бежанец, който не можел да плати таксата за прехвърлянето му. На снимката е мъж, в чието слепоочие е опрян пистолет. Други фотоси показват скици на маршрутите и графици на трафикантите. Видеозапис доказва връзката между словенски полицай и друг от летището в Косово, и участието им мрежата, която е свързана и с терористичните организации в Турция. Активист на ПКК с инициали М.А. е настанявал мигранти в хотела си в Одрин и е организирал бягството им от страната.
 
Посредникът между мрежата в Истанбул Х.Д. и бежанците е прехвърлял нелегално и терористи от различни организации. Афганистанският гражданин Изетуллах Рахман, който също в Истанбул е осигурявал мигрантски групи за трафика, е идентифициран като сътрудник на салафитски терористични групировки. Особено активна роля в мрежата има Е.К., за когото е доказано, че е свързан с организацията ФЕТО на ислямския проповедник в
 
Пенсилвания Фетхуллах Гюлен. Издирваните за членство във ФЕТО двама турски полицаи са прехвърлени в Македония. Задържаните при операцията са признали, че трафикът е осъществяван и по въздуха, като най-безпроблемни са балканските държави, които не изискват визи за турските граждани. Въпреки това в същите тези страни са давани подкупи на служители на летищата. В случаите, когато летищните власти депортират мигранти обратно в Турция, върнатите се свързват отново с мрежата, заличават се „черните“ печати от паспортите им и те са насочвани към други страни.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3511 |12.01.2017 ТИР-ове затапват трафика на Дунав мост при Русе . 0| 3807 |02.01.2017 Интензивен трафик по ”Тракия” и ”Хемус” към София . 0| 4148 |29.12.2016 Осъдиха полицейски ас за наркотрафик във Финландия . 1| 3716 |29.12.2016 Арест за двама българи в Гърция за трафик на мигранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads