Реклама / Ads
0| 3966 |21.04.2022 НОВИНИ

Разпада ли се коалицията заради военната помощ за Украйна?

.
Препъникамък след препъникамък клатят каруцата на управляващото мнозинство. Къде и дали ще се обърне не е много ясно, но е ясно друго - диалогът е труден, а въпросът с изпращането на военна помощ за Украйна може и да се окаже гилотина за кабинета “Петков”. Причината? От ДБ възнамеряват да преразгледат оставането си в управляващото мнозинство, ако парламентът не гласува оръжията за Украйна. А това се случи тъкмо преди малко…
 

"В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим дълбоко главата в пясъка и ще се надяваме конфликтът да свърши без наше участие. Категорично това не е позицията на ДБ. Приетият на външна комисия текст изцяло не отговаря на нашите предложения, на нашите разбирания. Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки", заяви депутатът от ДБ Атанас Славов пред Българското национално радио. 

 

От “Демократична България” и ГЕРБ поискаха днес точката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание, но депутати от ПП и “Възраждане” заявиха, че доклад на Комисията по външна политика липсва и това би било нередно. Председателят на НС Никола Минчев се съгласи и не подложи предложението на гласуване. 

 

"Отказваме да бъдем част от политика, която смалява България и я прави страхлива", обяви Христо Иванов от трибуната.

 

Той поиска свикване във вторник на коалиционен съвет, на който да се "постави ребром тази тема".

 

"Става въпрос дали имаме управление на страха и снишаването и се оказахме не по наш избор, а по избор на Владимир Путин", добави той.

 

Запитан как ще реагира ДБ, ако в пленарната зала се гласува за помощ за Украйна във вида, в който това бе прието във външната комисия, Атанас Славов подчерта:

 

"Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат."

Славов нарече това "много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето" на тяхното участие в коалицията.

 

"Украйна е ключов геополитически, ценностен, цивилизационен въпрос, който не можем да заобиколим", изтъкна Атанас Славов, като добави, че това основание е "далеч по-легитимно" от основанието на БСП, което партията също постави като условие за оставането си в коалицията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3471 |20.04.2022 Ексшефка на НАП осъди прокуратурата за 30 000 лева заради дело . 0| 4011 |20.04.2022 БСП излиза на протест заради знамето на Украйна. Нинова: Ако дадем оръжие, ще удължим войната . 0| 2894 |20.04.2022 ”Възраждане” плашат с протести заради РСМ . 0| 3237 |19.04.2022 Гутериш призова за временно примирие заради Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads