Реклама / Ads
0| 2988 |22.04.2022 НОВИНИ

Разпети петък е - денят на страданието!

.
Раждането на Иисус Христос
Православната църква отбелязва Разпети петък. Най-тъжният ден от Страстната седмица. Денят на разпятието на Исус Христос. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение.
 

С него се ознаменува края на земния му живот преди Възкресението. Денят е символ на страданията на Спасителя, с които изкупва греховете ни. Днес си припомняме за страданията му, през целия ден камбаните бият траурно и се изнася светата плащаница, символ на положения в гроб спасител.

 

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Неслучайно на Велики петък постът е най-строг. Според църковните канони е забранено да се работи.  Извършва се ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете.

 

"Разпети петък е денят, в който се извършва това нечувано и невиждано в историята дело човешко, а именно човеците разпънаха своя Спасител, своя изкупител. Той беше предаден, осъден, личуван, подиграван, хулен и по пътя към Голгота носеше тежкия си кръст и там на Голгота беше разпнат между двама разбойници като злодей, там на кръста предаде душата си за спасението  на човешкия род. Той проля кръвта си на кръста заради всички нас", каза врачанският митрополит Григорий.


Погребението на Спасителя се ознаменува с лития около храма, след което плащеницата се внася в олтара и се полага на престола, който е символ на Христовия гроб.

 

В Троянския манастир се намира специално място, посветено на днешния най-тъжен ден. В храма днес се очаква да се съберат стотици вярващи. „Най-важното на този параклис е, че той със своя вид ни напомня за Йерусалимската голгота, където е разпънат и Исус Христос. В Голготата в Троянския манастир има донесени светини от Светата земя, някои благословени от Йерусалимската патриаршия. Става въпрос за частици и камъни, били част от храма на Божи гроб”, обясни отец Стефан по НТВ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2776 |15.04.2022 Слънчев петък преди дъждовния уикенд . 0| 2847 |13.04.2022 ”Продължаваме промяната” учредява партия в петък . 0| 3157 |12.04.2022 Изборът на шеф на БНБ влиза в петък в пленарна зала . 0| 2999 |01.04.2022 Опасно ветровит петък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads