Реклама / Ads
7| 7823 |17.04.2020 НОВИНИ

Разпети Петък е! Исус издъхна на кръста, за да плати за греховете на човечеството

.
Днес е най-тъжният ден от Страстната седмица - Разпети петък. Това е денят, в който Исус Христос е разпънат на кръста. Изоставен, сам, поруган. Принесен е в жертва за греховете на цялото човечество, за да може всеки, който повярва в Него да не погине и да има вечен живот.
 

Още в ранни зори, след като Исус е предаден от Юда с целувка и арестуван от стражите на Синедриона, учениците Му се разбягват от страх. Петър, най-пламенният последовател се отрича от Него три пъти още преди петлите да пропеят. Христос - най-светият, без грях, приема смирено страданията, мъченията и униженията. 


Четирите Евангелия разказват, как в този ден Исус е претърпял безброй поругания, мъка и неимоверни страдания. Множествата крещят "разпни го" пред Пилат Понтийски, който го осъжда на бичуване и кръстна смърт. Същите тези множества, които са Го посрещнали като Месия в Йерусалим, викайки "осанна", очаквали не спасение на душите си и мъдрост, а освобождаване от римското подтисничество.

 

Заедно с Него, същия ден са разпънати на кръст и двама разбойници. Единият му се присмива, другият Го моли за спасение, а Исус му прощава греховете и го приема. Независимо от жестокостта на хората, Той казва: „Боже прости им, защото те не знаят какво вършат".  Според Евангелията, Христос е разпънат към 6 часа следобед, тогава настъпва слънчево затъмнение, а при издъхването Му, три часа по-късно става земетресение. От явленията хората се изплашили и се разбягали.

 

Разпети петък напомня за страданията, мъченията, униженията и разпъването на Божия син Исус Христос на кръста, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството, но и да го помири и да възстанови връзката на хората с Бога. 

 

На този ден от Страстната седмица постът в православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

 

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4082 |13.04.2020 Още един починал от COVID-19. Издъхна 43-годишен мъж от Пазарджик . 0| 3736 |10.04.2020 Пролетен петък - слънце и разкъсана облачност ни чакат днес . 5| 3627 |01.04.2020 Девета жертва на коронавируса у нас, издъхна мъж в Кюстендил . 1| 3786 |31.03.2020 Дете на 12 години издъхна от COVID-19 в Белгия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads