Реклама / Ads
0| 3830 |28.06.2018 НОВИНИ

Разширява се ски инфраструктурата в Национален парк ”Пирин”

.
Предложенията на българската делегация, която представи и защити позицията на държавата за опазване на Национален парк ”Пирин” на заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн, получиха пълен консенсус. Това става ясно от официално писмо от прес офиса на вицепремиера Валери Симеонов, който беше начело на делегацията.
 

Консенсусът потвърждавал устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк, пише още в писмото.

 

Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка. Такава оценка не се изисква от законодателството на България и ЕС. Според пресслужбата на Симеонов такава оценка би блокирала развитието на региона за десетилетия напред.

 

Новото редактирано решение позволява разширяване на ски инфраструктурата в Национален парк "Пирин". То изисква България да се придържа стриктно към законовите рамки, за да не се увреди стойността на обекта.

 

Валери Симеонов поканил представителите на Комитета да посетят Банско и Национален парк "Пирин" след като защити позициите на страната ни в целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитието на туризма.

 

От своя страна обаче от природозащитната коалиция "За да остане природа в България" настояват, че правителството е твърдо решено да сече и застроява Национален парк Пирин. Природозащитниците обвиняват българската делегация, която присъства на срещата на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, в лобизъм.

 

Коалицията твърди, че за правителството са по-важни частни икономически интереси, отколкото опазването на Националния парк. По мнение на природозащитниците правителството се е договорило с 11 държави, които участват в комитета, но са извън ЕС, да поискат промяна на проекторешението на комитета за Пирин.

 

Припомняме, държавите, поискали промяна на доброто проекторешение за Пирин, са Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола.

 

Подготвеният нов план за управление предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо регламентираното към момента както и сечи на горите върху 60% от територията на парка, посочват природозащитници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7142 |18.05.2018 О. Минчев за срещата в София: Линиите на разделение в ЕС се задълбочават и разширяват . 1| 4329 |17.05.2018 Лидерите не говорят за разширяване на ЕС, а за „перспектива”, вижте какво още казаха . 7| 4813 |17.05.2018 Макрон: Не трябва да бързаме с разширяването . 1| 4458 |17.05.2018 Станишев: Левите премиери в региона пишат новата история на разширяването на ЕС към Западните Балкани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads