Реклама / Ads
1| 4355 |17.05.2018 НОВИНИ

Лидерите не говорят за разширяване на ЕС, а за „перспектива”, вижте какво още казаха

.
Ангела Меркел
Американските санкции за Иран няма да останат без ефект. ЕС има за задача да защитава европейските малки и средни предприятия. Сега трябва да действаме и започваме процес към връщане към регламент от 1996 г., свързан с екстериториалните санкции в ЕС. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.
 

Това трябва да се направи и не трябва да изчакваме. Позволяваме на ЕИБ да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти, добави Юнкер.Ние искаме неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки, каза председателят на ЕК по повод търговията и отношенията между ЕК и САЩ.

 

Тази среща на върха беше успешна и плодотворна. Благодаря за българското гостоприемство. Интеграцията на Западните Балкани е върховен приоритет на ЕС. Препотвърдихме общия си ангажимент за европейската перспектива на региона. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

 

ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. Обсъждахме как да подобрим връзките със Западните Балкани и в региона говорим за икономически връзки, цифрови, свързаност. Подписахме Програма на приоритетите от София. Съгласихме се да удвоим средствата за Еразъм +, съгласихме се за намаляването на таксите за роуминг и по-добри условия за частните инвестиции. Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението, това е начин, да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, така че гражданите и бизнесът да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията с ЕС, добави Туск.

 

Няма друга алтернатива за Западните Балкани освен ЕС. Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност, добави Туск.

 

Преди малко приключи пресконференцията на германския канцлер Ангела Меркел след срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Според германския канцлер процесът на разговори в момента е много динамичен и това трябва да се използва. Тя не се ангажира с конкретни дати за приемане и заяви, че днес говорим не за разширяване на ЕС, а за даване на европейска перспектива на страните от региона.

 

Меркел започна с благодарности към българското председателство за изключително важната, по думите и, среща между ЕС и Западните Балкани.

 

Тя отказа да отговори на въпрос дали германският Бундестаг ще подкрепи започването на преговори с Албания и Македония. Според Меркел днес европейските лидери говорят не за разширяване, а по-скоро за даване на перспективи на държавите от Западните балкани, за тяхната свързаност, за важни инфраструктурни проекти. Тя подчерта, че са се водили разговори за името между Гърция и Македония - според нея разговори в положителна посока. Каза също така, че за започването на преговори с Македония може да се говори след пълното изчистване на въпроса за името.

 

Освен Западните Балкани Меркел говори и по другата важна тема - ядреното споразумение с Иран. Според нея всички европейски лидери са твърдо решени това споразумение да продължи да се спазва, въпреки че САЩ се оттеглиха от него и сега въпросът е как ще бъдат подкрепени европейските компании, които имат бизнес в Иран.

 

Меркел говори и за търговските отношения със САЩ. Според нея това, което Европа ще иска от Доналд Тръмп е не отново временно увеличаване на безмитния внос на стомана и алуминий от Европа, а по-скоро режимът да стане безсрочен.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4841 |17.05.2018 Макрон: Не трябва да бързаме с разширяването . 1| 4492 |17.05.2018 Станишев: Левите премиери в региона пишат новата история на разширяването на ЕС към Западните Балкани . 6| 6452 |17.05.2018 Ингрид Щайнер: Няма да има ”зелена светлина” за разширяване на ЕС . 0| 4503 |03.05.2018 В парламента днес ще си говорят за заплати, ваканции и съдебна власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads