Реклама / Ads
10| 3316 |28.01.2023 НОВИНИ

Разследване: Руските сили депортират сираци от Херсон в Крим

.
Най-малко 14 деца-сираци са били депортирани от Херсон в Крим от руските сили. Те са били прехвърлени Йолочка, сочен за “концентрационен лагер” от опозиционното руско издание “Вёрстка”. Домът за сираци е подчинен на Министерството на здравеопазването на Крим.
 

Конкретното местоположение на центъра е било установена чрез снимки, публикувани на сайт за осиновяване в Московска област.  Данни са събрани и с помощта на обобщен доклад на Министерството на социалното развитие, което публикува повече от 700 снимки на деца с подаръци. Към снимките има и писма до Дядо Коледа, в които децата разказват накратко за себе си.

 

Писмата са написани от възпитатели от името на няколко малки деца. 14 пощенски картички са с един и същи почерк, а децата "споменават", че идват от Херсон.

Снимките показват деца на средна възраст между две и пет години.

 

Според „Работната програма“ на сиропиталището за 2021–2025 г. институцията трябва да възпитава у децата "най-високи морални чувства“, включително "патриотизъм и гражданство“, както и да формира у учениците идеята, че "Крим се намира на юг от Русия". 


Преди две години в това сиропиталище избухна скандал заради неадекватни грижи за децата. Няколко семейства, осиновили деца от там, разказват, че са ги взели в "крайна степен на изтощение", били са недохранени.


Тогава в медиите това сиропиталище беше наречено концентрационен лагер и условията за отглеждане на деца бяха сравнени с условията в Аушвиц. Самата институция обаче отрича твърденията. През същата година започна и проверка от страна на Министерството на здравеопазването, Следствения комитет и прокуратурата, които не откриха нарушения. Следственият комитет отказа да образува наказателно дело срещу служителите. 

 

Фактът, че около 46 сираци от сиропиталището в Херсон са били изпратени в Крим, беше обявен на 21 октомври от Кирил Стремоусов, тогава назначен от руските власти за заместник-ръководител на администрацията на Херсонска област, но не беше спомената конкретна институция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4570 |28.01.2023 Петков: Започва обединението на “добрите сили” . 4| 3235 |28.01.2023 Протести в САЩ след брутални кадри на полицейско насилие над чернокож (18+) . 16| 3613 |27.01.2023 В безсилието си Русия блокира сайтовете на ФБР и ЦРУ . 4| 3173 |27.01.2023 Руските спортисти не са желани на Европейските игри в Полша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads