Реклама / Ads
2| 4588 |10.06.2023 НОВИНИ

Разследването на саботажа на ”Северен поток” проучва доказателства, свързани с Полша

.
Източник: личен архив
Германски следователи проучват доказателства, които сочат, че екип за саботаж е използвал Полша като оперативна база, за да повреди тръбопроводите на "Северен поток" в Балтийско море през септември, съобщи Ройтерс. Информацията е на в. "Уолстрийт джърнъл".
 

Германските следователи са възстановили напълно двуседмичното пътуване на "Андромеда" - 15-метрова бяла развлекателна яхта, за която се подозира, че е участвала в саботажа на тръбопроводите, доставяли руски газ за Европа.

 

Те са установили, че яхтата се е отклонила от целта си и е навлязла в полски води, пише вестникът, като се позовава на данни от радио и навигационното оборудване на "Андромеда", сателитни и мобилни телефони, акаунти в джимейл "и ДНК проби, оставени на борда, които Германия се е опитала да съпостави с поне един украински войник".

 

Засега няма коментари от германската федералната полиция и канцеларията на полския премиер, пише БТА.

 

Тази седмица в. "Вашингтон пост" съобщи, че САЩ са научили за украинския план за атака срещу газопроводите три месеца преди те да бъдат повредени от подводните експлозии. В сряда украинският президент Володимир Зеленски заяви пред германски медии, че неговата страна не е нападала газопроводите "Северен поток".

 

Саботажът беше извършен в икономическите зони на Швеция и Дания.

 

И двете държави заявиха, че експлозиите са били умишлени, но все още не са установили кой е отговорен за тях. Следователите стигнаха до заключението, че взривното вещество, използвано при операцията, е октоген - безцветен експлозив, подходящ за разрушаване на подводна инфраструктура, според в. "Уолстрийт джърнъл".

 

През март германски медии установиха, че е възможно в нападението да е участвала яхта от базирана в Полша компания, собственост на украински граждани.

Американският вестник съобщава, че запознати с пътуването на "Андромеда" са посочили, че саботьорският екип е поставил дълбоководни експлозиви на "Северен поток 1", преди да насочи своя кораб "Бавария 50" към Полша.

 

Андромеда, която преди дни е била наета от германска компания, базирана в близост до мястото, където тръбопроводите излизат на сушата, е отплавала обратно на север, което според разследващите е опит да завърши задачата си и да постави мини на Северен поток 2, пише "Уолстрийт джърнъл".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2651 |05.06.2023 Гешев пита КС за механизма за разследването му и избора на ВСС . 1| 2671 |26.05.2023 Демерджиев за убийството на Къро: Ще бъде допуснат наш представител, който на място да се запознае с хода на разследването . 7| 2658 |12.05.2023 Прокуратурата се оправда: Чуждестранен експерт имало, но не бил допуснат в разследването за атентата срещу Гешев . 8| 2734 |12.05.2023 Прокуратурата засекрети материалите по разследването на опита за атентат срещу Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads