Реклама / Ads
3| 2331 |13.02.2024 НОВИНИ

Разцеплението на земеделците - едните скандират "Оставка Вътев" пред МС, другите готови на примирие с МЗХ

.
Източник: БГНЕС
Разцеплението на земеделците в държавата продължава с пълна сила и днес. И докато десетки скандират "Оставка Вътев" пред сградата на Народното събрание на протест, друга част от тях се разграничи и вече започна разговори с МЗХ. Дори диалогът "бил много добър", стана ясно от пресконференция на Обединени земеделски производители.
 

Ако им хареса текста на споразумението, щели да го подпишат и те. Искат обаче под него да стои подписа на премиера или на Мария Габриел, за да има гаранция, че мерките в него ще се случат.

 

Венцислав Митков сподели, че мечтата им била да се обедини сектора. Обединението се случва, отчете той. Другите от сектора, които са подписали договора с властта, представляват 10% от сектора. Предали са на политическа сила Закона за браншовите организации и чакат отговор дали ще го припознаят. Митков иска да види споразумението и ако ги удовлетворява, ще спрат протестите. Не се борим за някакви пари, а за реални промени, подчерта той, цитиран от News.bg.

 

Тодор Джиков, който представя картофопроизводителите подчерта, че споразумението е изключило голяма част от производителите. По думите му картофопроизводителите няма да получат обвързано подпомагане. Те искат пълна ревизия на Стратегическия план, но властта отказала. А законите за бранша, ако нямат подкрепа от партиите в мнозинството, те ще останат на хартия, по думите на Джиков. Те искат да знаят каква ще е позицията ни за зелената сделка и за вноса на земеделски храни от трети страни. Производителите са под ценови натиск.




Производителите, които не одобряват споразумението, недоумяват защо гъбите са изключени от украинската помощ. От МЗХ не искали индивидуално да преговарят с отделните организации. Гъбопроизводителите искат също да бъдат подпомагани. Те не могат да се включат в обвързаната подкрепа.

 

Протестиращите земеделски производители, които се събраха пред сградата на Народното събрание, продължават да настояват за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, а причината е "цялостното му несправяне с политиката в сектора и умишленото противопоставяне на бранша"


.

Протестът трябваше да се проведе пред Министерския съвет, но на демонстрантите не им е разрешено да отидат пред сградата, която е обградена от полицейски служители.

 

Тежка техника няма.

 

"Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост, защото сутринта каза, че протестиращите днес не търсят диалог и го отхвърлят", заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, който е един от организаторите на протеста.

 

Той е категоричен, че исканията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в чувствителните сектори "Животновъдство", "Зеленчукопроизводство" и "Плодове".




"Министърът постоянно прехвърля проблемите, които той създава, към премиера акад. Денков.

 

Дори днес си позволи да каже, че искаме оставката на министър-председателя и на правителството, което въобще не отговаря на истината", добави Венцислав Върбанов, председател Асоциацията на земеделските производители в България, който също е сред организаторите на днешния протест. Според него Вътев не е могъл да разбере какви са му функциите и за какво точно отговаря. По думите му няма логика в действията на министъра на земеделието и затова му искат оставката.

 

Според Зоров и Върбанов всичко, което е записано в споразумението, което вчера беше подписано между правителството и част от земеделците, е "прах в очите на хората". Според тях, ако Кирил Вътев остане министър на земеделието, след няма и два месеца хората отново ще бъдат на улицата.

 

"Кирил Вътев незабавно трябва да си подаде оставката и ние даваме с този протест оценка за неговата работа", каза Върбанов, цитиран от БГНЕС.

 

Припомняме, че в понеделник вечерта част от земеделския бранш и властта се разбраха и парафираха постигнатото.

 

Това, което добавихме към текста беше една-единствена точка, съгласно която сформираме група, която ежемесечно ще проследява споразумението, финансовото обезпечаване на споразумението и всичко важно за земеделците“, каза премиерът акад. Николай Денков след срещата.

 

В тази работна група ще участват и представители на други браншови организации, които пожелаят, добави земеделският министър Кирил Вътев.





„Финиширахме един процес, който продължи месец и половина - два, тежък процес. Надявам се това, което привършихме днес да е в полза на всички земеделски производители“, коментира Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.


Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация също изрази надежда споразумението да удовлетвори всички земеделски производителите.


Вътев обясни, че проблемите на земеделците по нищо не се различават, но по думите му интересите се различават. „За стратегическия план отговаря заместник-министърът, който идва точно от тези производители“, поясни той. Според него разделението в земеделието е от десетилетия. Земеделският министър каза, че за да се справят с това разделение и за да се постигне баланс са потърсили за съветник и Илия Проданов, но по време на предишни протести той се е оттеглил. „Сега кажете кой кого и как разделя“, призова Вътев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 2449 |13.02.2024 Русия обяви за издирване министър-председателя на Естония за "унищожаване и повреждане на паметници" . 17| 5635 |13.02.2024 “Икономическа полиция” се зае с корупционните скандали в болница “Лозенец” . 3| 2399 |13.02.2024 Ски инструктор, планински катерач и запален любител на екстремните спортове е загиналият под лавината в Боровец . 17| 6979 |13.02.2024 Патрон в пощата и кръст от клони: Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Изслушват Борислав Сарафов във ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads