Реклама / Ads
1| 2870 |17.06.2021 НОВИНИ

Реалистична цел: 80% от хората над 60 г. да са ваксинирани след 2 месеца

.
д-р Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина срещу COVID-19 – това е реалистичната цел. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на среща с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.
 

Министърт припомни, че една от първите задачи, които той и екипът му са си поставили при встъпване в длъжност, е приоритетно да бъдат ваксинирани хората над 60 г.

 

„Регистрираната голяма смъртност идва от това, че хората над 60 г. не бяха приоритетна група в Националния ваксинационен план. Младите свързват ваксината със свободата да пътуваш, а за възрастните тя е равносилна на живот“, коментира д-р Кацаров.

 

Той отбеляза, че за последния месец броят на ваксинираните от тази възрастова група се е удвоил и към момента около 40% от хората над 60 г. са с поставена поне една доза.

 

Като основни причини за ниското ваксинационно покритие в страната д-р Кацаров посочи нежеланието на голяма част от българските граждани да се ваксинират, както и успокоението у хората на фона на намаляващия брой заразени с COVID-19.

 

„Подобрихме логистиката, за да сме сигурни, че всеки общопрактикуващ лекар ще има достъп до необходимите за пациентите му ваксини. Но темпът на ваксинация продължава да бъде много нисък и това не се дължи на лоша организация“, изтъкна той.

 

Здравният министър допълни, че в момента Министерството на здравеопазването започва информационна кампания за ползата от ваксините, но тя е закъсняла:

 

„Това е нещо, което трябваше да бъде направено още в началото на годината, за да има ефект сега. По този начин щяхме да избегнем недоверието във ваксините, митовете и лъжите, които се разпространяват сред хората“, категоричен бе служебният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3371 |15.06.2021 От утре колективи до 7 души махат маските, ако всички са ваксинирани . 2| 2894 |15.06.2021 В 16-а РИК в Пловдив изтекоха личните данни на хората, които ще правят изборите . 13| 3099 |12.06.2021 За 14-ти път се организира шествие на хората с различна сексуална ориентация . 6| 3132 |11.06.2021 ЕС разреши свободното движение на ваксинирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads