Реклама / Ads
11| 4875 |27.01.2012 НОВИНИ

Речта на Плевнелиев на бюрото на Барозу

.
Росен Плевнелиев
Европейската комисия не смята да променя правилата на мониторинговия механизъм към България. Докладите ще останат и за в бъдеще. Това заяви в Брюксел шефът на ЕК Жозе Барозу след среща с новия български президент Росен Плевнелиев.
 

 

Европейският лидер отмени пътуването си до Давос за световния икономически форум, за да може да се срещне с Плевнелиев, похвали се по-късно президентът. Влизайки в кабинета му, той видял, че Барозу държи на бюрото си преведена речта му, произнесена при встъпването в длъжност, в която Плевнелиев изброява 10-те си приоритета.

 

“Няма как да отменим докладите, правилата на играта са добре известни, показателите за напредъка са определени преди 5 г. и няма да ги сменяме", каза Барозу след журналистически въпрос дали има смисъл от наблюдението.

 

Барозу обаче подчерта, че мониторинговите доклади по никакъв начин не бива да са обвързани с приема на България в Шенген.

 

Той призна за първи път, че е имало натиск още в началото приемът в Шенген да се обвърже с докладите, но Еврокомисията устояла на него.

 

“Вярваме, че България трябва да бъде оценявана обективно и справедливо за Шенген”, каза Барозу. Смисълът от мониторинговите доклади пък ще бъде оценен през лятото.

 

“Българското правителство е поело ангажимент да работи за изпълняване на критериите и има приет график за това. Така че отпадането на мониторинговите доклади не е тема на този етап. За нас най-важното е да си свършим работата", каза Плевнелиев.

 

На петия ден от встъпването си в длъжност държавният глава направи маратон от срещи с лидерите на всички важни институции в Европа.


Welcome Mister President! (Добре дошъл, господин президент!), бе най-честата реплика, произнасяна в Брюксел вчера.

Държавният ни глава разговаря с шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, с председателя на Европарламента Мартин Шулц, с шефа на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, с българския еврокомисар Кристалина Георгиева и с шефа на НАТО Андерс Фог Расмусен.

 

“Ще бъда активен президент и смятам да участвам в европейските съвети, когато това е възможно и необходимо", подчерта нееднократно Плевнелиев. Той настоява България да участва във вземането на решения на всички процеси, с което се съгласи и Барозу:

 

“България трябва да играе централна роля в процеса на вземане на решения в ЕС", каза шефът на Еврокомисията. Така той коментира опасенията за Европа на две скорости.

 

Барозу твърдо разчита на подкрепата на България на срещата на върха, която започва в понеделник и на която лидерите от страните от ЕС трябва да се договорят за новия фискален пакт. “Знам, че настроението в България е изключително проевропейско. Именно от такъв ентусиазъм имаме нужда и се надявам той да се прелее от българите и в останалите страни", каза Барозу. На форума ще се говори и за икономическото развитие на континента.

 

“Имаме нужда не само от спестяване, а и от инвестиции, от надежда. Трябва да намерим начин за повече растеж и за намаляване на разликите между бедните и богатите райони в ЕС", каза шефът на ЕК.

 

Той подчерта, че структурните фондове трябва да се усвояват бързо, а неусвоените пари да се пренасочват към конкретни проекти, създаващи работни места най-вече сред младите. Плевнелиев е говорил с Барозу за идеята на Борисов страните с добра финансова дисциплина като България да бъдат стимулирани за изпълнението на критериите. Премиерът Бойко Борисов настоява да се намали съфинансирането по еврофондовете, също както това бе направено за страните с големи дългове. Барозу признал, че по тази тема няма решение все още.

 

След разговора си с Барозу президентът ни обядва с еврокомисар Кристалина Георгиева, след което се видя на 4 очи и с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпуй.

 

“Поисках въпросът за членството ви в Шенген да бъде включен в дневния ред на срещата през март, ако дотогава няма напредък. Знаете моето мнение, че България и Румъния са напълно готови технически и трябва да станат членки", каза и Ромпуй. Той възнамерява да отиде в Хага до две седмици, за да говори по този въпрос с холандското правителство. Ромпуй е обсъдил с госта си предстоящото подписване на фискалния пакт.

 

“Това е отворен договор, към който могат да се присъединят всички желаещи, но те трябва да изпълняват и правилата му след това", каза Ромпуй. Плевнелиев е изложил желанието на България да има статут на наблюдател в еврозоната, като това ще се обсъжда до последно. 

 

Пълна подкрепа за членството ни в Шенген получи Плевнелиев и при разговорите си с новия председател на Европарламента Мартин Шулц
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4974 |25.01.2012 Рокади в разузнаването обеща Плевнелиев . 22| 5090 |24.01.2012 След среща с Борисов Плевнелиев лети за Брюксел . 13| 4927 |24.01.2012 100 души на кастинг при Плевнелиев . 47| 5152 |22.01.2012 Волен Сидеров: Плевнелиев бе избран с измама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads