Реклама / Ads
1| 4127 |25.10.2018 НОВИНИ

Регионални медии в Благоевград се цензурират чрез финансиране от общината

.
Друг популярен похват е блокирането на профили в социалните мрежи където се хвалят управниците.
Цензура на регионалните медии се осъществява най-често чрез сключване на договори за информационно обслужване с местната власт. Тази политика на кметовете се е превърнала в правило, а не в изключение. Така се предпазват не само от критики, но и от реални разкрития на злоупотреби.
 

Студент по Социология в Югозападния университет „Неофит Рилски“ е направил интересно проучване, свързано с медиите в Благоевград, което сподели с Фрог нюз. Младият мъж си е направи труда да разучи кои медии получават месечно възнаграждение от общината в Благоевград. С тези медии кметът Атанас Камбитов сключва договори за информационно обслужване, чрез създадено с тази цел общинско предприятие.

 

Кметът Камбитов популяризира дейността си като всеки ден залива пощите на медиите с прессъобщения, които те трябва да публикуват. На практика всички, които имат договор с общината не смеят да напишат никаква критична дума срещу кмета или общинската администрация. А това означава, че са цензурирани и така на практика не се отразяват всички гледни точки, а медията не може да бъде обективна и безпристрастна. В същия момент други медии в Благоевград, които дръзнат да пишат критичен материал срещу властта моментално са атакувани по различни начини.

 

В проучването си студентът разбира, че има много оплаквания от политически партии и граждани, които са пускали сигнали за нередности в общината до различи медии, но те не ги отразяват, с обяснението, че имат договор с кмета Камбитов.

 

Така се губи свободата на словото в регионалните медиите, а от там и в националните, защото няма шанс проблем или сигнал да бъдат огласени. В резултат точно на тази политика (Благоевград не е изолиран случаи и в други общини, като Русе например, цензурата е факт) през последните години медийната свобода в страната непрекъснато се влошава. От 36-та позиция, която заемаше България в годишна класация по индекса за свобода на словото, днес тя е на 111-то място в света от общо 180 държави. България е не само след всички държави-членки на Европейският съюз, но и след всички държави от Западните балкани.

 

Фрог нюз потърси информация и кои са медиите или фирмите техни собственици, които имат сключени договори с Община Благоевград и какви суми са получили. „Благоевград фест“ ЕООД е общинското дружество, създадено с цел разпределяне на средства със сключени договори с медии. Това общинско дружество всъщност има договор за медийно обслужване на кмета и администрацията на стойност 200 000 лева от общинския бюджет, които разпределя към медиите в региона. Данните, които получихме неофициално показват, че почти всички не биха си позволили да кажат гък, защото това са средствата, с които издържат медиите си.

 

·         Онлайн изданието struma.com е с договор за близо 7 000 лева.

·         „Труд медия“ ЕООД     -                              11 500 лева.

·         РРС Благоевград                                         2 000 лева.

·         „Бранд медия“ ЕООД                                 23 500 лева.

·         „Елфи М“ ЕООД                                            3 000 лева.

·         „Топ медия прес“                                         11 000 лева.

·          „Адвъртайз консулт“ ЕООД                       17 000 лева.

·         „Кауза про“ ЕООД                                        9 000 лева.

·         „Ай Ес Джи 2014“ ЕООД                             22 000 лева.

·         „Фокус нунти“ ООД                                     42 000 лева.

 

Екип Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3475 |25.10.2018 Джип блъсна ученик на зебра в Благоевград . 1| 3830 |24.10.2018 Световната среща на българските медии започва днес в Скопие . 1| 4534 |19.10.2018 Пред съда и медиите Северин Красимиров призна, че е виновен . 1| 3785 |15.10.2018 Германските медии: Краят на Меркел вече се вижда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads