Реклама / Ads
1| 3061 |27.01.2022 НОВИНИ

Регионалният министър да потърси наказателна отговорност на АПИ зарази трагедията на АМ ”Струма”

.
Регионалният министър Гроздан Караджов да потърси наказателна отговорност от служителите в Агенция “Пътна инфраструктура”, които осъществяват контрола на строителството заради трагедията на АМ “Струма”. За това настояват в доклад от Института за пътна безопасност.
 

46 души загинаха при тежката катастрофа в района на с. Боснек, след като автобус с македонска регистрация се запали.

 

Доклад на Института за пътна безопасност показва, че на обезопасителните съоръжения сглобката на тривълнестата преграда  и вертикалните стълбове на двувълнестата преграда са компрометирани и не отговарят на инсталационните изисквания. Стопанинът на пътя трябва да изиска от изпълнителя на строително монтажните работи да ги въведе в изправност съгласно инсталационния стандарт или лично да поеме отговорност за тези несъответствия.

 

Освен това е констатирано, че при обезопасителна преграда в северното платно за движение болтовото съединение също е компрометирано. Посоченият елемент от съоръжението е високорисков и не е в състояние да извърши необходимата работа съгласно изискванията на краш тестовете. По АМ „Струма" бяха наблюдавани множество точки за прекосяване на платната за движение, за които водачите не са предварително информирани и където атакуващият ръб на ограничителните прегради не е обезопасен. 

 

Липсват твърди инженерни мерки, при което съществува възможност за неконтролирано пресичане на платната и последващо ТПТП от коси челни и странични, или задни удари. При изхода от АМ “Струма" при Старо Село не е предвидена обратна връзка с южното платно за движение. Тази липса на функционалност причинява объркване и принуждава водачите да правят непозволени опасни завои в насрещната лента за движение.

 

Институтът за пътна безопасност предоставя пети доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Докладите категорично показват, че системно не се осъществява контрола от страна на стопанина на пътя в лицето на АПИ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2929 |26.01.2022 Просветният министър не предвижда удължаване на учебната година . 23| 2940 |26.01.2022 Министър Янев: Не се обсъжда идването на чужди войски в България на политическо ниво . 3| 3092 |26.01.2022 Бивш военен министър: Малко е вероятно Русия да нахлуе в Украйна . 10| 5039 |26.01.2022 Украинският външен министър: Няма да приемем отстъпки, направени зад гърба ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads