Реклама / Ads
1| 10689 |15.09.2022 НОВИНИ

Регионалният министър: Провал е раздаването от ГЕРБ на авансови пари за ”Хемус”

.
Иван Шишков
Предприетото от последното правителство на ГЕРБ изплащане на аванси за строителството на магистрала ”Хемус” понастоящем изглежда като провал. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред БНР.
 

"Ако си спомняте предишните управляващи от ГЕРБ казваха, че са платили огромни аванси, за да не бъдат след това парите анексирани спрямо инфлацията. Нали не очаквате, че някой ще строи в момента по цени от договорите, по които са взели аванси", каза Шишков по повод парите за лотове 7 и 8 от магистралата, които преди дни определи като "строителна илюзия". Информация за отказа на строителните фирми да работят по оферти, направени преди повишаването на цените, даде и бившият регионален министър Гроздан Караджов.


Шишков допълни, че ако тези пари са били дадени в инфраструктура, която е могла да бъде строена, цялостното ѝ състояние е щяло да бъде различно.


На 9 юни тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че "сериозен финансов ресурс е отпуснат на фирми, които са бездействали в порочно сключени договори чрез инхаус възлагане", и вместо магистрала са купили парцели, построили са луксозни къщи или са ги превели в чужбина. Според него става дума за около 1 милиард лева, преведени от АПИ на няколко строителни компании по лотове 7, 8 и 9 на "Хемус", за които няма разрешение за строеж.

 

Преди дни Шишков обясни, че строителството по лот 1, 2 и 3 на магистралата е възобновено след направени плащания от служебното правителство. Тогава той отново разкритикува партията на Бойко Борисов, тъй като лот 2 е възложен последен и изостава, а без него лот 3 е неизползваем.


По повод установеното незаконно строителство на лотове 4 и 5, той отново заяви, че са подготвени промени в Закона за устройство на територията, с които то да бъде обявено за търпимо и така да бъдат узаконено, след което за тези лотове да бъде издадено разрешение за строеж. Другият вариант, по думите на Шишков, е построеното да бъде съборено или строителството да не бъде продължено.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2907 |14.09.2022 /на живо/ Фон дер Лайен пред ЕП: Путин ще се провали. Украйна и Европа ще победят . 0| 2791 |13.09.2022 Регионалният министър: Строежът на лот 2 на „Хемус“ изостава и обезсмисля работата по лот 3 . 0| 2674 |13.09.2022 Поредна инспекция: Регионалният министър проверява лот 3 на АМ „Хемус“ . 0| 5604 |10.09.2022 Мартин Димитров от ДБ: Оставка на министъра на енергетиката, действията му са пълен провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads