Реклама / Ads
15| 6202 |17.05.2020 НОВИНИ

Рекламираният доклад на Експертния медицински съвет - секретен?

.
Експертен медицински съвет Източник: БГНЕС
Шумно рекламирания доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен медицински щаб (МЕС), създаден от премиера Бойко Борисов за борба с коронавируса, се оказа секретен и недостъпен за широката публика.
 

Това заяви депутатът от БСП Антон Кутев, който се опитал да се добере до документа, пишат от в. "Сега".

 

Той отправи директен въпрос към премиера Бойко Борисов относно намеренията му спрямо обширния доклад, в който се дават препоръки на всички медицински лица у нас в сегашната обстановка. В отговора си обаче Борисов посочва, че докладът не е наличен в Министерски съвет и че "насоките са създадени единствено за ползване от медицинската общност, като целта им е да насочват и съветват" как да се действа с вируса.

Скандалът обаче предизвика реакция от доскорошния председател на Експертния медицински съвет - проф. Коста Костов.

 

“Моите уважения към г-н Антон Кутев за интереса към “насоките” за поведение при COVID-19 на Медицинския експертен съвет (неточно е названието “алтернативен медицински щаб”).

 

Искам да поясня, че текстовете са предназначени изключително и само за професионалната медицинска общност и са достъпни на няколко платформи. Няма нищо секретно в тях. Ние сме независими медицински експерти, а не политици или секретни сътрудници, затова няма причина да крием нашия труд от който и да е политик или политическа партия. Ползват го не само лекари, но и професионалисти по дентална медицина, фармацевти. До този момент имаме само положителни отзиви за своеобразната “медицинска енциклопедия” за COVID-19.

 

Ако бъде прехвърлен на хартиен носител, обемът на информацията обхваща вече около 700 страници, а привлечените сътрудници от различни специалности станаха около 60. Утре (понеделник) към колегите ще потегли XI поредна редакция на компендиума. Така се случваше досега и ще се случва и занапред всеки понеделник.

 

Причината за официалния отказ да предоставим труда си на широката непрофесионална аудитория е професионално-етична. Не сме сигурни, че представената информация няма да бъде използвана за непрофесионални опити за самолечение и злоупотреба, за което не желаем да носим отговорност, но и не искаме неволно да предизвикаме.

 

Уверявам г-н Кутев, че се водим изключително и само от експертните си познания и професионалната етика в работата, която продължаваме да вършим доброволно и безвъзмездно.

 

Primum non nocere!”.

 

Това заяви написа проф. Костов във Facebook.

 

Припомняме, че Експертния медицински съвет предизвика множество скандали от началото на създаването си. Той бе остър критик на част от позициите на Националния оперативен щаб и се създаде усещане за задочен конфликт, който най-често протичаше на фронта на темата за така спорните бързи тестове и тяхната ефективност.

 

Експертният медицински съвет беше разформиран много скоро след създаването си, което създаде и повод за съмнения. Според мнозина причината за решението на Министерския съвет бяха интересните и смятани за крайни позиции на доц.д-р Атанас Мангъров.

 

По-късно официално проф. Костов заяви, че Съветът е свършил работата, заради която е бил съставен - да изготви обширен доклад за всички медици у нас, който да им даде насоки за работа в условията на COVID-19.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4846 |11.05.2020 Подробен доклад от Китай бори ”американските лъжи” за COVID-19 . 5| 6524 |11.05.2020 Скандален доклад за нарушеня в „Чистота-Искър“ стигна до прокуратурата . 11| 5414 |29.04.2020 Манипулиран ли е от Китай доклад на ЕС за коронавируса? Евродепутати искат разследване . 8| 5973 |25.04.2020 Китай се е опитал да блокира неудобен за Пекин доклад на ЕС за коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads