Реклама / Ads
1| 4441 |07.02.2017 НОВИНИ

Рекорд: Дело за възстановяване на собственост продължи 23 години

.
Елементарно дело за кражба е продължило близо 15 години, а гражданско дело за възстановяване на собственост върху имот е с рекордна продължителност от над 23 години. Това е констатирал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) при проверка на 139 дела в последното тримесечие на миналата година, съобщи ”Правен свят”.
 

От ИВСС съобщиха, че 92 от проверените дела не са решени в разумен срок, като 61 са граждански, а 31 – наказателни. Инспекторатът откроява 7 причини, водещи до забавяне на делата и те са както в разследването, така и в съдебното следствие.

 

"Причините са пропуски в досъдебното производство и на съдии при подготовката на делата в закрито заседание, нарушаване на процесуалните срокове за образуване и движение на делата, неспазване на законовите срокове за постановяване на съдебните актове, недобра организация на доказателствената дейност в процеса, неритмично насрочване на открити съдебни заседания – през големи периоди от време, непознаване на материалния и процесуалния закон, което води до отмяна на съдебните актове по реда на инстанционния контрол", посочват от ИВСС.

 

Повече от 19 години е продължило дело за кражба в големи размери. Проверката показала, че вината е главно в досъдебното производство, продължило над 14 г., защото е имало шестима наблюдаващи прокурори, които общо 9 пъти са връщали делото за отстраняване на нарушения и за доразследване. Отделно от това делото е било върнато от съда на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения, а отстраняването им след това отнело близо 6 години.

 

Елементарно дело за кражба на кола пък е продължило над 14 години. Само разследването е отнело повече от 5 години, въпреки че извършителят бил известен още от момента на образуване на производството, а повечето свидетели били полицаи. По това дело прокурорът 5 пъти връщал разследването за изпълнение на вече дадени, но неизпълнени задължителни указания. В съдебна фаза делото е било върнато от въззивната инстанция, защото първоинстанционният съд е бил в незаконен състав и това е забавило делото с още 4 години. При новото разглеждане на първа инстанция то е продължило близо 5 години заради смяна на съдебен заседател.

 

Над 15 години е продължило и дело за грабеж, като ИВСС констатира, че делото е връщано за допълнително разследване 14 пъти, като единствено в началото са били дадени подробни указания какво следва да се извърши, а всяко следващо връщане повтаряло "да се изпълнят предходните указания". В съдебна фаза на първа инстанция делото е продължило над 3 години и след това присъдата била отменена, като в решението на втората инстанция е посочено, че действията на първоинстанционния съд са причина за няколкогодишното абсолютно необосновано забавяне.

 

От общо 61 забавени граждански дела, най-фрапантна е продължителността на дело по Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти, продължило общо 23 години, 5 месеца и 20 дни. Най-сериозни са били нарушенията в първоинстанционното производство, продължило 13 години и 3 месеца. На първа инстанция делото е отлагано общо 58 пъти, 34 от които поради нередовното призоваване на един от ответниците. Решението е било отменено от втората инстанция, а след това два пъти въззивните решения са били отменяни от ВКС.

 

От ИВСС припомнят, че за последните три месеца на миналата година са били сключени 72 споразумения за обезщетения по реда на Закона за съдебната власт и са изплатени 117 660 лева за забавено правосъдие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4710 |03.02.2017 Прекратиха дело срещу съдия, заведено от Сумиста . 0| 3820 |02.02.2017 Герджиков пред КНСБ: Работим за възстановяването на ефективен тристранен диалог . 0| 3844 |30.01.2017 В Турция започна дело срещу Фетхулах Гюлен . 1| 4062 |27.01.2017 Очаква се обрат по делото срещу Евстатиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads