Реклама / Ads
17| 5834 |28.04.2023 НОВИНИ

Експерти зоват: Прокуратурата да влезе веднага в ПАВЕЦ „Чаира“, там става нещо зловещо

.
Положениет с ПАВЕЦ ”Чаира” е драматично...
Прокуратурата трябва час по-скоро да влезе в ПАВЕЦ „Чаира“ и да започне разследване. Не е ясно дали някой в Министерството на енергетиката въобще е наясно, какво се случва там. Съоръжението се ремонтира от много време, но изгледи този ремонт да завърши няма.
 

Много интереси, тайни и милиони са скрити в мистериозния скандал с прословутия ремонт. Там се случва нещо зловещо... Това коментираха експерти от енергетиката пред Фрог нюз след изявление днес на служебния министър Росен Христов по повод случващото се в „Чаира“.

 

Не са добри изгледите за приключването на ремонта на ПАВЕЦ “Чаира”. След аварията, станала преди година по неясни причини все още не е ясно, кога и как ще завършат ремонтните работи. Междинният ремонт на два от хидрогенераторите ще приключи през 2025 година. Прогнозата е, че цялостният ремонт ще завърши до 2028 г. Общо всичко ще струва 200 млн. Лева, прогнозира Христов.

 

ПАВЕЦ “Чаира“ има четири агрегата за производство на електроенергия и помпи изпомпване на преминалата вода за ново ползване. Общата им мощност е над 860 мегавата. Съоръжението няма аналог на Балканите и е строено между 1980 - 1999 г. от японската компания "Тошиба". Още две са подобните централи в световен мащаб – и двете са в Япония. 

 

ПАВЕЦ “Чаира” е много важна част от българската енергетика. Той може да съхрани голям обем от енергия - капацитетът може да побере енергията на един от блоковете на АЕЦ “Козлодуй” за 8 часа. 

 

Най-добре било в момента да се пристъпи към междинен ремонт, който да даде възможност съоръжението да се вкара в експлоатация за няколко години, смята Христов. След това ще се пристъпи и към поправка на вторите два агрегата. Средствата ще дойдат от бюджета на НЕК. 

 

Още в началото на тази година енергийният министър призна, че централата ще остане извън строя още дълго, след като в края на март 2022 г. при стартиране след ремонт в една от турбините става тежка авария, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулаторната централа спряха.

 

„Аварията на ПАВЕЦ ”Чаира” е най-голямата авария в българската енергетика. Четвърти блок е унищожен. ”Тошиба” са строили ”Чаира”, но този блок е правен по лиценз в България. Машината е унищожена, приключваме с четвърти блок. Щетите са за стотици милиони долари. Три години обяснявам, че ГЕРБ сътвориха тази гадост на „Чаира“. Тогава застана срещу мене тогавашният шеф на НЕК Петър Илиев. Това коментира още преди месеци Стефан Гамизов в предаването на Люба Кулезич по „Евроком“. Той познава отлично случая с „Чаира“ тъй като е работил с японците от „Тошиба“. Гамизов предупреди също, че изпълнителите на ремонтните работи не са в състояние да се справят, защото възложените задачи не са по силите им.

 

Припомняме, че най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа – ПАВЕЦ „Чаира“, аварира по време на тестване на мощности през 2022 г. На извънредна пресконфернеция в Министерският съвет министърът на енергетиката обясни, че тече проверка и събират се данни за това какво точно се е случило с агрегата.

 

„Гаражни фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили! По тази причина ние сме претърпели огромни материални вреди! Бавно, но сигурно е бил унищожаван, очевидно или най-вероятно с оглед интересите на икономически субекти в нашата страна“. Това заяви тогава вътрешният министър Бойко Рашков. Прокуратурата обаче не предприема никакви действия и всичко отново бива прикривано след като кабинетът „Петков“ не получи вот на доверие в НС и подаде оставка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2898 |28.04.2023 Експерти за сметката на държавата: Как трябва да бъдат разпределени парите в Бюджет 2023 . 2| 3107 |27.04.2023 Николай Милков: Вакуумът от експертиза по въпросите за сигурността отваря поле за зловредни хибридни влияния . 7| 7052 |24.04.2023 Цветан Василев е подал сигнал срещу Иван Гешев в прокуратурата . 5| 3126 |21.04.2023 Прокуратурата поиска над 22 години затвор за Георги Семерджиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads