Реклама / Ads
24| 4580 |20.06.2013 НОВИНИ

Решено - майчинските стават 310 лв. от 1 юли

.
Законопроектът е първият, с който започва изпълнението на екшън-плана на премиера Орешарски, заявиха от ДПС. Това, което сме поели като ангажимент започва да се изпълнява, обявиха на свой ред социалистите.
 

Помощта за малко дете ще се увеличи от 240 лв. на 310 лв. още от 1 – ви юли. Депутатите са обединили становищата си от двата внесени законопроекта, единият на левицата и ДПС, другият - на ГЕРБ, за промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г., информира Стандарт нюз. Това стана ясно на днешното разглеждане на законопроекта на второ четене и становището бе оповестено от зам. председателя на НС Христо Бисеров. Народните представители от ГЕРБ не присъстват в залата, пише БГНЕС.
 

"Ще подкрепим този законопроект, той е първият, с който започваме изпълнението на екшън-плана на премиера Орешарски и си даваме сметка, че само с тази мярка няма да се реши демографският проблем у нас", заяви от трибуната Алиосман Имамов, депутат от ДПС. Инвестиции, заетост и повишаване на доходите - това са стъпките в растежа на една икономика, добави той. Одобрение на тази стъпка в защита на майките изказаха и депутатите Нигяр Джафер от ДПС, Валентина Богданова и Корнелия Нинова от КБ. "Това, което сме поели като ангажимент започва да се изпълнява и то е само началото на цял социален пакет, който ще реализираме", подчерта Нинова.
 

Със законопроекта се предлага да се възстанови мярка с доказан положителен ефект, а именно увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на малко дете до навършването на двугодишна възраст на детето от 240 лв. на 310 лв. Също така се предлага увеличението на обезщетението за отглеждане на малко дете да се осъществи от 1-ви юли 2013 г.,според предложението на депутатите от ГЕРБ, а не от 1-ви октомври, т.г. Предложеният законопроект осигурява по-адекватна степен на социална защита, която отчита изменението в защитения минимален доход от труд, какъвто е минималната работна заплата, както и по-висока социална справедливост.
 

Същевременно в краткосрочен и дългосрочен ще се повиши степента на доверие в осигурителната система и възможността й да подкрепя хората при настъпването на осигурените социални рискове. В допълнение ще се осигури баланс между политиките за насърчаване и подкрепа на семействата и родителите. Законопроектът не изисква допълнителни финансови средства от републиканския бюджет по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7495 |14.06.2013 Тодор Чуров и Ангел Величков стават зам.-министри на външните работи . 29| 5508 |12.06.2013 Журналистите стават защитен вид? . 13| 5829 |05.06.2013 Министрите "за" увеличение на майчинските от 1 юли . 39| 5698 |04.06.2013 БСП настоя: от 1 юли скок на майчинските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads