Реклама / Ads
17| 4099 |02.04.2021 НОВИНИ

Reuters: Българският премиер ухажва избиратели с инфраструктура в твърда изборна битка

.
Сгушеното в родопите и отдалечено българско село Света Петка за кратко се оказа в центъра на предизборна кампания, след като премиерът Бойко Борисов се спря там със своя джип. Селото в южна България с едва 1500 жители няма канализация, но пък местното училище е било ремонтирано с европейски средства, а две улици са били покрити с асфалт благодарение на правителствени пари.
 

“Каквото искахте, дадохме го”, заяви пред кмета на селото Бойко Борисов, облечен в кожено яке и наобиколен от група жители, посрещнали го на селския площад в слънчевия пролетен ден. 

 

Местната инфраструктура е най-важното нещо за жителите. 

 

“Върнахте ни обратно към живота. Бяхме загубили надежда тука”, посочва Ибрахим Емин, строителен работник, който се обърна към Борисов с възхвала към скорошните подобрения. 

 

61-годишният Борисов, едър бивш пожарникар и бодигард, чията дясно-центристка партия ГЕРБ управлява България от близо десетилетие, агитира избирателите с онлайн излъчвания на премиерските обиколки по магистрали и строителни обекти. Борисов оказва подкрепа на бедните региони, какъвто е Света Петка със солидни правителствени разходи и пари от ЕС.

 

Социологическите проучвания показват, че ГЕРБ остава най-голямата партия в парламента - заявената подкрепа е между 28-29%. Има обаче спад в доверието - преди 4 години подкрепата е била 33.5%. Проучванията обаче показват, че Борисов ще се сблъска с по-фрагментиран парламент, което ще затрудни съставянето на коалиционно правителство. 

 

Това от своя страна може да попречи на възможността най-бедната членка на Европейския съюз да се възползва от фонда за възстановяване след коронакризата, който е в размер на 750 милиарда евро.

 

Корупция

 

Проучванията сочат, че основната опозиционна партия - тази на социалистите, получава подкрепа между 20-22%. Партията, създадена през 2019 г. от популярния телевизионен водещ Слави Трифонов е сочена като трета политическа сила с около 13% от гласовете, следвана от партията на етническите турци ДПС.

По време на предишните си три мандата Борисов успя да задържи външния дълг нисък, да увеличи дълговете и да надзирава мащабни инфраструктурни харчове и да се увери, че страната ще влезе в чакалнята на еврозоната. 

 

Но серия от корупционни скандали - в това число и изтекли снимки от спалнята му, на които се вижда как той спи с пистолет, а в нощното му шкафче има пачки от 500-еврови банкноти и златни кюлчета, шокираха обществото в страната и популярността на Борисов спихна. 

 

Премиерът определи снимките като фалшиви и аранжирани от политическите му опоненти с цел да го злепоставят. Борисов отрича да има скрити богатства. Много гласоподаватели обаче са разочаровани от рекордите, които страната отчита в борбата с корупцията от 2009 г. насам - периодът, в който Борисов управлява. Тогава той дава обещание да се бори с мафията и да сложи край на властта на олигарсите. 

 

България е най-корумпираната държава в Европейски съюз според данните на “Трансперънси интернешънъл”. Европейската комисия отправи критики към София заради провала в осъществяването на съдебна реформа и повдигането на обвинения на лица по високите властови етажи, свързани с корупция. 

 

Антиправителствени протести разтърсиха България през изминалата година. Демонстрациите дадоха тласък на партията на Трифонов, въпреки че той не участваше в митингите. Подкрепа има и към други две опозиционни партии от протестите, борещи се за място в парламента. Трифонов, чиито концерти са изпълнени с много патриотизъм и привличат хиляди фенове, се обявява против всяка коалиция с основните партии.

Междувременно, обратно в Света Петка, избирателите остават фокусирани върху местните проблеми. 


"Надявам се, че той (Борисов, бел.ред.) може да ми помогне", посочва 59-годишната Фатиме ДАлова, която 30 г. чака местните власти да построят път до къщата й.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4166 |02.04.2021 Политолог: Това беше ”парламент на лакеите”. Имаше сервилна учтивост спрямо премиера . 9| 4822 |02.04.2021 Бимбалов: Разговорът с Мавродиев е още по-страшен от прословутите срамни монолози на премиера . 4| 3478 |30.03.2021 ”Българският модел” за ваксинация е различен от този на ЕС. И не е справедлив . 8| 3527 |25.03.2021 Юрист: Имаше една тенденция в това НС - усилията да се скрива премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads