Реклама / Ads
0| 4216 |28.04.2022 НОВИНИ

Reuters: Какви са опциите на България и Полша след спрения руски газ?

.
Руският газов гигант ”Газпром” спря вчера доставките на природен газ за България и Поша заради искането за синьо гориво ”неприятелските” за Кремъл държави да плащат в рубли. Какви са реакциите на България и Полша и какви варианти имат двете държави?
 

Газпром осигурява почти половината от годишните нужди на Полша - 10 милиарда кубически метра (bcm) при общо потребление от над 20 милиарда кубически метра. По-малко от 8% от газа се използва за производство на електроенергия, като близо 80% се захранва с въглища. Водещите промишлени потребители не са засегнати от решението на "Газпром", пишат от агенция “Ройтерс”.


Непредвиденият ход от страна на Москва би могъл да засегне домакинствата, но полският премиер Матеуш Моравецки посочи, че се надява да не се стигне до там. 


Полша покрива останалите си нужди с 6,2 млрд. м3 чрез доставки на втечнен природен газ (LNG), изпратени до нейния терминал. Газовото хранилище в Полша от 3,5 милиарда кубически метра е запълнено с 76%, което е двойно по-високо от преди година, показват данните на оператора, което му дава удобна възглавница, за да продължи да снабдява клиентите, както е поискано, след като отоплителният сезон приключи и потреблението обикновено намалява до около 1 милиарда кубически метра на месец през топъл сезон.


България консумира около 3 млрд. куб. м газ годишно, като около 90% от това идва от "Газпром" през Турция. Страната получава и малки количества газ от Азербайджан. Българското газово хранилище от 550 милиона кубически метра е запълнено само с 17,6% по данни на оператора.


Полша може да набавя газ чрез две връзки с Германия, включително обратни потоци по тръбопровода Ямал-Европа, докато интерконектор с Чешката република може да доставя до 1,5 млрд. куб. м годишно.


Три допълнителни връзки трябва да бъдат отворени тази година - връзка с Литва с годишен капацитет от 2,5 милиарда кубически метра на 1 май, една със Словакия с капацитет от 5-6 милиарда кубически метра по-късно през годината 10 милиарда кубически метра трябва да тръгнат през Норвегия от октомври. 


Настоящите и предстоящите алтернативни маршрути за доставка на Полша предполагат, че Варшава е в безопасност без доставките на "Газпром".


България ще избере внос на газ от Гърция и Турция, който може да се допълва с внос от LNG терминали в тези страни. Тя също така ще търси вариант за използване на общите покупки на газ от ЕС, каза нейният енергиен министър. София планира да завърши интерконектор с Гърция през юни, което ще й позволи да внася 1 милиард кубически кубически метра годишно азерски газ. В момента България внася около една трета от предвидените по договора си количества за азерски газ.


Българското правителство заяви, че доставките до потребителите са осигурени за поне месец напред и засега не планира да ограничава доставките.


Според анализатори София трябва спешно да подпише сделки с доставчиците на втечнен природен газ Катар, Алжир и САЩ, както и да работи за увеличаване на доставките от Азербайджан.


България също трябва да се стреми да подпише споразумения за солидарност с Румъния и Гърция, за да гарантира, че може да използва всеки резервен газ, който има, смятат анализатори.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3249 |27.04.2022 Reuters: Гърция ще помогне на България, след като Русия прекъсна доставките на газ . 0| 3469 |05.04.2022 "Какви са тия глупости?!": Мъж легна вързан пред Руският инфромационен център . 0| 2917 |04.04.2022 Песков: Русия категорично отрича всякакви обвинения за убийства на цивилни в Буча . 0| 2964 |04.04.2022 Какви са условията на кредит до заплата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads