Реклама / Ads
0| 2844 |19.07.2022 НОВИНИ

Reuters: Русия ще възобнови по график износа на газ през ”Северен поток 1“

.
Източник: БГНЕС
Руските газови потоци през газопровода ”Северен поток 1” ще бъдат възобновени навреме в четвъртък (21-ви юли) след приключване на планираната поддръжка и профилактика, заявиха пред агенция Reuters два източника, запознати с плановете за износ.
 

Газопроводът, през който преминава повече от една трета от износа на руски природен газ за Европейския съюз, беше спрян за десет дни годишна поддръжка на 11 юли.

 

Източниците на Reuters, говорещи при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса, посочих, че тръбопроводът се очаква да възобнови работата си навреме, но с по-малък капацитет от около 160 милиона кубични метра на ден.

 

Контролираният от Кремъл енергиен гигант "Газпром" вече намали през миналия месец износа на газ по маршрута до едва 40% от капацитета, цитирайки закъснения при връщането на турбина, която компанията Siemens Energy ремонтираше в Канада.

 

"Те ("Газпром") ще се върнат към нивата, наблюдавани преди 11 юли“, каза един от източниците, визирайки обемите на природен газа, очаквани да бъдат предоставяни през "Северен поток 1" от този четвъртък.

 

След тази, макар и непотвърдена информация, фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се понижават с 2% към 154 евро за мегаватчас, като за кратко дори паднаха до часово дъно мало над 152 евро.


.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

 

По-рано през деня газът в Европа поскъпна към 165 евро за мегаватчас, след като "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Европейската комисия не очаква тръбопроводът да поднови дейността си след края на годишната профилактика на 21-ви юли.

 

От "Газпром" и "Северен поток 1" не отговориха на искания за коментар на информацията на Reuters.

 

По-рано във вторник агенцията съобщи, че "Газпром" е уведомил своите клиенти в Европа, че не може да гарантира доставките на природен газ поради "форсмажорни" обстоятелства.

 

Междувременно германските власти посочиха, че ще изчакат до понеделник (25-и юли), преди да преценят дали Русия има намерени да поднови доставките на газ по "Северен поток 1".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3539 |19.07.2022 Евгений Кънев: Загадката е какво влага БСП в „подобряване на отношенията с Русия“ . 0| 15653 |19.07.2022 Експерти: Ако някой си позволи да заложи сигурността на България за доставки от Русия, загива политически . 0| 3308 |18.07.2022 ”Авионамс”: Не сме получавали искане от Русия за спиране на лиценза . 0| 3029 |18.07.2022 Британското разузнаване: Русия използва наемници от „Вагнер“ в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads