Реклама / Ads
0| 4388 |05.05.2022 НОВИНИ

Reuters: Руските следи в Буча

.
В края на март, когато руските войски се оттеглиха от Буча - предградие край Киев, те оставиха в украинската столица зловещи спомени за смъртоносния си престой там, за да ги види целият свят. Телата на десетки цивилни бяха оставени да лежат безжизнено по улиците на Буча. Развалини стояха на мястото на някогашните къщи, а земята до градската църква се бе превърнала в масов гроб за онези, срещнали ръката на руската армия.
 

Украински международни прокурори търсят предполагаемите виновни за зверствата. Обвиненията са за тежки военни престъпления, извършени в Буча. Междувременно обаче от агенция "Ройтерс" успяват да открият жизненоваажни улики, които свързват някои руски войници и части на Кремъл със зверствата в Буча. 

 

Сред тях - елитна паравоенна сила, която се подчинява на бивш бодигард на президента Владимир Путин, парашутно-десантна дивизия, наградена за ролята си в дългата тайна война на Москва в Източна Украйна, чеченски войски, свързани със силния лидер на руския регион и "парашутист", проследен благодарение на любовно писмо, намерено в руините. 

 

Журналистите на "Ройтерс" прекарват три седмици в Буча. Срещат се с над 90 местни жители, успяват да прегледат фотографии и видео клипове и документи, оставени от руснаците. 

 

Голяма част от доказателствата и свидетелските показания се съсредоточават върху улица "Яблунска“, 4,5-километрова пътна артерия, чието име означава буквално "Ябълково дърво". Именно там телата на цивилните са оставени на открито.

 

Много подробности за окупационните сили и командната верига се съобщават за първи път.

 

"Историята за Буча е измислица и фалшификат. За подробности трябва да се обърнете към Министерството на отбраната". 


Така отговори на въпрос за зверствата в близкото до Киев предградие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

 

Нито министерството обаче, нито пък руските военни отговарят на агенция "Ройтерс".

Сред окупационните войски са били военнослужещи от руските сили за сигурност Витяз, показва документ за самоличност, намерен в Буча. Това звено е под командването на Националната гвардия Росгвардия. Неговият шеф Виктор Золотов, бивш бодигард на Путин, който е на директно подчинение на руския държавен глава.  

 

Други документи, включително любовно писмо, намерено в една къща, окупирана от руски войници свързаха с кланетата в Буча 76-та гвардейска въздушно-щурмова дивизия, парашутисти от Псков в Северозападна Русия. По-рано, през 2014 г., Путин награди 76-ия за изпълнение на бойни мисии, когато Русия води тайна война в Източна Украйна.

 

"Нашите хора се гордеят с вас“, каза при посещение в базата на дивизията през 2020 г. Владимир Путин. 

 

Подразделението е под ръководството на министъра на отбраната Сергей Шойгу, близък съюзник на Путин. Нито министерството на отбраната, нито Шойгу отговориха на въпросите на "Ройтерс" за тази връзка.

 

Най-малко три чеченски части, съюзници на чеченския лидер Рамзан Кадиров, друг пламенен поддръжник на Путин, са били действащи в околностите на Буча през март, показват десетки свидетелски разкази, публикации в социалните медии и съпоставка на редица видеоклипове. Чеченските власти не отговориха на въпроси относно дейността на техните сили в района.

 

Кремъл осъди обвиненията на американския президент Джо Байдън, който нарече Путин "военен престъпник". От Москва определиха това изказване като "непростимо" и продължават да отричат участието си в клането в Буча. Русия отрича силите й  да са извършили зверства и твърди, че изображенията на мъртви тела по улиците на Буча са фалшиви. Русия характеризира нашествието си като специална операция за демилитаризиране и "денацификация“ на Украйна.

 

Украинските прокурори твърдят, че разследват повече от 9 000 потенциални военни престъпления от руски сили в конфликта и преследват стотици заподозрени. Международният наказателен съд също разглежда потенциални нарушения на правата на човека във войната. Главната прокуратура на Украйна обяви през април, че е идентифицирала 10 руски войници, заподозрени в злоупотреби с цивилни в Буча. В отговор на искане за коментар офисът на главния прокурор на Украйна препраща агенция “Ройтерс” към районния прокурор за Буча. От там отговарят, че повече от 120 служители на реда вече са разпитали над 1400 свидетели и жертви в града. Прокуратурата посочва още, че в момента се работи по 323 наказателни производства.

 

Преди началото на руската инвазия на 24 февруари, Буча е желано от млади и заможни семейства предградие. В рамките на няколко дни след нахлуването, Буча и околните градове обаче се превръщат в епицентър на тежки сражения, докато руските сили се опитват да превземат Киев. На 27 февруари украински снаряди унищожават колона от руски танкове в Буча.

 

На 3 март в града пристигат повече руски войници и разпъват лагер близо до индустриален комплекс със завод за ремонт на селскостопански машини в единия край и фабрика за стъкло в другия. Започват да събарят огради на къщи и да превземат най-хубавите домове. Виталий Животовски, 50-годишен местен инженер споделя пред "Ройтерс", че е бил принуден в продължение на седмица да дели дома си с 30 руски войници, превърнали неговата и съседните къщи в свои квартири. 

 

Животовски прекарва в мазето си една седмица, докато руските войници се разполагат в собствения му дом. В това време в къщата са доведени най-малко седем пленници. Някак обаче успява да избяга заедно със съседа и дъщеря си на 10 март. Връща се в Буча след оттеглянето на руските войски. Тогава намира дома си опожарен. 

 

В разрушенията обаче открива купчина украински документи за самоличност на местни жители, задържани или разпитани от войските. Сред тях - писмо, адресирано до войник  до войник на име Александър Логвиненко, по-късно идентифициран от "Ройтерс" като парашутист от Псков. Авторката на писмото - Оксана Рибакова.

 

Оказва се, че жената живее в област на Русия, където е базирана 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия. Дивизията е известна в Русия с ожесточената битка, която води две десетилетия по-рано срещу чеченските бунтовници. В битката загиват стотици мъже.

Надраскан със спрей върху стената на съседната къща надпис пък гласи "Вълк_68". Цифрата не е случайна - 68 обозначава на регистрационните табели на автомобилите област Тамбов, южно от Москва. Агенция "Ройтерс" успява да идентифицира руснак на име Кирил Крючков, който използва вариации на "Wolf_68“ като свой псевдоним в социалните мрежи. 

 

Крючков е родом от Тамбов, а сега живее в Псков. 

 

Двама души, които познават Крючков, споделят пред "Ройтерс", че мъжът е служил в 234-и десантно-щурмови полк. Полкът е част от 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия. Един от хората казва, че Крючков е бил в Украйна.

 

"Ройтерс" откриват и други доказателства за присъствието на парашутисти от 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия. 

 

В документ, който жител е извадил от купчина от изоставени минохвъргачки на ул. "Водопроводна“ в Буча, се посочва, че минохвъргачките са проверени от служители от поделение 74268. Поделение 74268 е базирано в Псков, според база данни на руски юридически лица. Регистрираният адрес на поделението е част от същия военен комплекс в Псков, където се помещава щабът на 76-та дивизия.

 

В друг документ, предоставен на агенцията, се посочва, че позивните – уникални кодови обозначения за радиопредаване – са използвани от 104-и авиодесантно-щурмови полк, който също е част от 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия, според уеб сайта на руското министерство на отбраната. Руските военни не отговориха на въпроси относно 76-та дивизия.

 

Руските войници изчезват от Буча толкова бързо, колкото и пристигат. Тогава обаче в социалните мрежи се повявят зловещите видео, на които се виждат телата на цивилни.


В момента в Буча има множество журналисти и разследващи военни престъпления лица. От агенция "Ройтерс" успяват да се доберат до лична карта, открита от членовете на Националната гвардия на Украйна, отговарящи за обществената сигурност в близост до сградата, която е служила за щаб на руските войски. 

 

Картата удостоверява, че нейният притежател е завършил курс по използване на телекомуникационно оборудване. То е издадено на 7 декември 2021 г. на ефрейтор Константин Владимирович Коршунов и го идентифицира като член на военно поделение № 3179, което принадлежи към руските сили за сигурност Витяз. Витяз е част от Националната гвардия Росгвардия, която се подчинява на бившия бодигард на Путин Золотов. Той беше включен в списъка със санкции на САЩ през март заради предполагаемата роля на силите му в потискането на несъгласието в окупираните райони на Украйна и репресиите срещу руснаци, които се противопоставят на войната. Русия определи подобни западни санкции като враждебен акт.

 

Витяз е елитна служба с добре обучени войски. Тя изиграва важна роля в ранните години от президентството на Владимир Путин, когато чеченските бунтовници вземат за заложници хората от публиката в Московския театър "Норд ост" през 2002 г. Тогава Витяз е изпратена да помогне за прекратяването на обсадата. Загиват повече от 100 от общо 700-те души в сградата - много от тях заради газ, пуснат от руските сили.

Ръководителят на районната прокуратура в Буча Руслан Кравченко посочва пред "Ройтерс", че обслужващият персонал на Росгвардия е в Буча. От там обаче не отговарят на въпросите на агенцията за присъствието на Витяз в града. Няма отговор при позвънявания на който и да е от телефонните номера, посочени за Витяз. 

 

Чеченските войски също действат в Буча. Силите, лоялни на лидера Рамазан Кадиров, имат страховита репутация. Докладчиците на ООН за човешките права, Human Rights Watch и Amnesty International обвиняват в редица убийства, изнасилвания, отвличания в Чечения. Кадиров отрича. 

 

Извън село Лубянка, на около 13 км северно от Буча, членове на украинските сили за териториална отбрана показват на агенция "Ройтерс" къща, която според тях е била обитавана от чеченски войски. На една от вратите има надпис "Ахмат е нашата сила". Ахмат Кадиров е бившият лидер на Чечения и баща на Рамазан.

 

Някои от чеченците публикуваха свои видеоклипове в социалните мрежи. Те не разкриха местоположението си. Но от "Ройтерс" успяват да установят, че кадрите са от района на Буча, като анализира видеоклиповете и разпита свидетели. Чеченското регионално правителство не отговори на въпросите на агенцията.

 

Във видео, публикувано в Telegram на 26 февруари, чеченският командир Хюсеин Межидов се вижда на неназовано място, като според "Ройтерс" става дума за Хостомел, на около 5 км северно от Буча.

 

превод и редакиця: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 46448 |03.05.2022 Военният експерт Олег Жданов: Руските генерали са изплашени. Раняването на ген. Герасимов действа демобилизиращо . 0| 3041 |03.05.2022 Борел: Списъкът на руските банки, изключени от SWIFT, ще бъде разширен . 0| 4081 |02.05.2022 Зеленски „сърдит“ на Турция заради руските туристи, а Ердоган се надява да е мостът между Киев и Москва . 0| 3074 |02.05.2022 ВСС увърта за отказа си български представители да разследват руските престъпления в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads