Реклама / Ads
16| 3721 |01.02.2021 НОВИНИ

Ревизоро се извъртя: Няма опасност от екокатастрофа във Варненското езеро

.
Емил Димитров Източник: БГНЕС
Аварията на тръбопровода във Варненското езеро е отстранена. Опасност от екокатастрофа няма, а контролните институции са реагирали навреме. Затова няма да има и съставени актове. Укриване на информация няма. За това се е уверил лично министър Емил Димитров - Ревизоро. Не е ясно обаче какво го е накарало да смени позицията си на 180 градуса за по-малко от една седмица.
 

Ревизоро пристигна в морската столица, където бе специално свикан и брифинг. Там той увери, че тръбата, предизвикала изтичане на отпадни води във Варненското езеро за втори път, не е била скъсана, а огъната. Появила се пукнатина, която е била ремонтирана. 


"За мен беше притеснително, че според мен разбрах твърде късно и затова  разпоредих тази проверка,  да се види по веригата някой укривал ли е информация или не. Оказа се,  че в момента, в който са разбрали, че има незначителни отклонения в манометрите, са направили проверка и са уведомили кмета, който е изпратил писмо до нас”, посочи Ревизоро и допълни: 


“Ако някой трябва да получи акт, трябва да е шефът на ВиК”. 


Хвърлянето на цялата вина за укритата информация върху директора но ВиК Варна Валентин Вълканов е озадачаващо. Още на 20 януари т.г. "Дневник" получи информация от свои източници за новата авария. Веднага след това до общинския пресцентър бяха изпратени въпроси за състоянието на тръбата и евентуалния размер на ново замърсяване.


От там обаче са отговорили с прессъобщение до медиите и то 5 дни по-късно - на 25 януари. В него официално бе съобщено, че администрацията на кмета Иван Портних е била информирана от ВиК Варна за аварията още на 15 януари.


Защо тази информация е била запазена в тайна от Община Варна в продължение на 11 дни обаче така и не стана ясно, пишат от изданието.


"Десет дни от нас се крие, че е спукана отново тръбата във Варненското езеро, а това е екологична катастрофа. Подобно нещо трябва да се съобщава веднага, за да се предприемат нужните мерки. Не може да знаеш, че водата от един цял квартал се излива в морето и не отива в пречиствателната станция, и 10 дни да го криеш. Всичко това са отпадни води. Не е уведомен нито министърът на регионалното развитие, нито екоминистерството. Докога за екологични катастрофи ще ни информират толкова късно", попита гневно в ефира на Българската национална телевизия ден, след като от общината признаха за аварията. 


По-късно от министерството на околната среда и водите съобщиха, че Емил Димитров е разпоредил на регионалната инспекция във Варна и на Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с авария на тръбопровод във Варненското езеро.


Според екоминистъра показателите за замърсяване на водата във Варненското езеро първоначално били "леко завишени", след което се нормализирали, и изрази надежда, че в следващите няколко дни "всичко за този канал ще бъде в нормалните показатели".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3412 |01.02.2021 Красимир Вълчев: Няма да имаме нулева учебна година . 37| 3631 |01.02.2021 Георг Георгиев: Мислех, че Радев ще признае грешките си и няма да се кандидатира отново . 11| 3869 |29.01.2021 Гл. архитект Здравков: Няма да има ”амнистия” за незаконните гаражи в София . 7| 3581 |29.01.2021 Крум Зарков: Няма нужда от екзотични идеи като тази за разследващия поркурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads